Alles van slag

snoek
Het gaat alweer beginnen..

Knoppen

Toen ik afgelopen week met mijn gasten door de Biesbosch voer, vielen we letterlijk van de ene verbazing in de andere. Waar we ook visten; overal drong de lente zich op, en dat nota bene eind januari.

Waar je je werkdag rond deze tijd normaal eerder moet starten om je ruiten te krabben, zagen we nu baltsende futen, jonge zwanen in hun typische bruine kleed en knoppen aan de wilgen in het gebied! De watertemperatuur is al wekenlang niet onder de vijf graden gekomen, en dat heeft zijn invloed op de visserij: Er is geen enkele sprake van de typische “wintervisserij” die ons in eerdere jaren zoveel succes heeft gebracht.

Deze kwam wél van de winterstekken af.

Lege stekken

De typische winterstekken in mijn gebied; de diepere, beschutte delen bevatten dit jaar extreem weinig vis. Zowel aasvis als roofvis is maar spaarzaam aanwezig, en het geluk is dat de paar vissen die we wél vangen vaak qua formaat wel van de buitencategorie zijn. Maar het is momenteel echt bikkelen om je visje te vangen, want de vis is enorm op drift.

Op social media zag ik al dat de eerste paairijpe snoeken alweer op de paaistekken zijn gevangen, en dat is in mijn ogen echt bizar vroeg! Was dit in voorgaande jaren een typische visserij voor de maand maart, en hadden we ons eigenlijk al ingesteld op een vervroeging naar medio februari, gaan we nu al naar eind januari toe om deze visserij te kunnen inzetten. Op zich geen straf, want ik vind het naast de pelagic- en verticaalvisserij op grote snoekbaars wel één van de mooiste tactieken die er is: Actief werpen op de meest ondiepe stukken van het water, met visuele aanbeten vlakbij de boot die je telkens weer een hartverzakking bezorgen. Supergaaf!

snoekbaars
Maar wat gaat de snoekbaars doen?

Consequenties

Het is natuurlijk erg leuk dat we al zo vroeg in het jaar deze visserij kunnen beoefenen, maar wat zijn de consequenties voor later in het seizoen en tijdens de opening? En wat gaat de snoekbaars doen? Als die nu al niet meer massaal op de winterstekken zit, kunnen we er wel van uitgaan dat ook die zich snel op de nesten zal gaan melden. De kenmerkende zwarte mannetjes in paaikleed heb ik zelf nog niet voorbij zien komen aan boord, maar vorig jaar zagen we dat fenomeen halverwege februari al zo nu en dan. Het doet je daarom ook nadenken over het nut van de gesloten tijd zoals we die nu kennen: Is het niet tijd om eens logisch na te gaan denken, en deze van maart en april naar januari en februari te verplaatsen? Het is een vraagstuk waarover uiteindelijk door de wetgever moet worden beslist, en de vraag is of dat überhaupt prioriteit heeft.

Het zou voor mij als ondernemer natuurlijk wel erg prettig zijn: De koude maanden zijn immers altijd wat rustiger qua gidsdagen dan de maanden waarin het zonnetje weer vaker schijnt, en de temperaturen weer wat oplopen. Maar ik begrijp ook dat dat geen beslissingsgrond is om wetgeving te veranderen. We zullen het met de gegeven wetgeving moeten doen.

Strategie en tactiek

Wat ik wel zeker weet is dat we de komende jaren de nadruk zullen moeten gaan leggen op het bepalen van de juiste strategie en de juiste tactieken om de veranderende visserij aan te vliegen. Zekerheidjes zoals we die vroeger hadden zijn al lang niet meer vanzelfsprekend, en we moeten als roofvissers onze aanpak flink gaan herdefiniëren de komende jaren, want het ziet er naar uit dat deze veranderingen alleen nog maar zullen versterken.

Over het bepalen van de strategie en tactiek in de roofvisserij ben ik momenteel mijn tweede fysieke boek aan het schrijven: Operatie Roofvis. Hierin geef ik een plan om het roofvissen strategisch aan te pakken. Wil jij als eerste op de hoogte worden gehouden wanneer het uitkomt? Schrijf je dan hier in op de mailinglijst!

En wil je deze veranderende visserij in de praktijk ervaren, met roofvis op het ondiepe terwijl maart nog ver weg is? Reserveer dan hier jouw tiptop verzorgde visdag!

 

Goed weekend!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.