Nederland heeft veel meer te bieden dan het nu doet!

Samen sta je sterk

De afgelopen week stond voor mij eigenlijk geheel in het teken van samenwerking om het hogere doel; een betere Nederlandse hengelsportsector verder vorm te geven. Zo nodigde ik afgelopen zondag mijn goede collega Johan Caneel uit aan boord, enerzijds om natuurlijk lekker te vissen, maar ook om de ontwikkelingen in de sector en zijn visie daarop vanuit een jarenlange ervaring te bespreken. Zo wordt duidelijk dat de huidige organisatie met al zijn eilandjes een doodlopende weg is, en dat het roer in dat opzicht radicaal zal moeten worden omgegooid.

De sectorbrede fragmentatie die we nu hebben, met die organisatiestructuur van allerlei verenigingen moet op de schop, en de tijd van vrijwilligers is echt over. Ten eerste heeft de jongere generatie helemaal geen tijd om te vrijwilligen, en ten tweede is er helemaal niks mis met mensen -goed- te betalen voor hun bijdrage aan de sport. “If you pay peanuts, you get monkeys” is een gezegde dat in deze sector momenteel erg van toepassing is. Tijd om de knip te trekken dus, en de juiste personen op de juiste plekken te zetten, mét een goed salaris! Zo wordt kwaliteit geborgd en continuïteit verzekerd.

 

Twee heel verschillende personen in één boot levert mooie inzichten op!

Daarnaast had ik maandag een koffieafspraak met Chris, die ook een start als visgids wil maken in het oostelijke rivierengebied. Nu is Chris in het bedrijfsleven een behoorlijk grote meneer, als CEO van een adviesbedrijf in innovatie, en ik denk dat dit de mensen zijn die uiteindelijk de sector als geheel voort zullen gaan stuwen in de vaart der volkeren. We hebben meer intelligentie, meer zakelijkheid en meer innovatie nodig om de transitie te maken van een sector waarin amateurisme en eigen belangetjes de norm zijn, naar een sector waarin er gezonde verdienmodellen zijn te realiseren voor aanbieders van echt unieke diensten en producten. De markt schreeuwt er om!

Een soortgelijk betoog mocht ik afgelopen dinsdag in een pitch van drie minuten afsteken tijdens de eerste bijeenkomst van de GrowLarge businessclub in Utrecht. Een mooie manier om ondernemers uit andere sectoren kennis te laten maken met de hengelsport, en daar heb ik ook weer een aantal waardevolle connecties en prospects aan overgehouden!

 

Een kop koffie en een goed gesprek over de kansen die er momenteel zijn!

Ook mocht ik afgelopen donderdagavond een lezing verzorgen bij Botenverhuur “De Biesbosch in” te Drimmelen. Op deze manier kon ik mijn kennis en ervaring overdragen op veel meer mensen dan tijdens een “gewone” gidsdag, gaan de klanten van dit bedrijf voortaan beter voorbereid het gebied in, en heb ik zelf ook weer wat verdiend. Ook niet onbelangrijk. Daarnaast zullen er altijd aanwezigen zijn die later alsnog een gidsdag boeken, net als tijdens de beurs in Utrecht.

Door samen te werken winnen in dit geval alle betrokkenen, en dat moet de mindset voor de aankomende jaren zijn in een tijd dat de klant geheel ontzorgd wil worden in zijn spaarzame vrije tijd. Bijkomend voordeel is dat ik zelf als het “merk” Visgids Biesbosch door deze samenwerking ook veel meer keuze in arrangementen kan aanbieden. Voor mij ligt de toekomst in het aanbieden van meerdaagse full-service pakketten, en op deze manier kan ik hierin elke klantwens vervullen zonder daar persoonlijk bij aanwezig te hoeven zijn: een eerste stap naar broodnodige schaalbaarheid!

Amateurisme

Maar het probleem van het amateurisme blijft in deze sector levensgroot. Zo lang gidsen voor kansloze prijzen het water opgaan, en “pro”-staffers genoegen nemen met een petje en een paar zakjes shads om zich uit de naad te rennen voor een merk dat miljoenen omzet, blijft het aanmodderen in deze sector. Zo lang de spelers in deze markt zich niet meer als ondernemers gaan gedragen, en voorwaarden gaan stellen die recht doen aan de kwaliteit die ze menen te bieden hebben, blijft de kwaliteit van het aanbod van een middelmatig niveau, en zal de klant of sponsor maar wat graag voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Neem het ze eens kwalijk…

Ik heb daarom besloten om een workshop te gaan opzetten voor een ieder die op professionele basis in de hengelsportsector actief wil worden, of dat al is. Gidsen, prostaffers, winkeliers en alles wat nog meer al dan niet zijdelings bij de sector betrokken is. Uiteraard gewoon commercieel, want mijn hypotheek moet ook betaald worden. In deze workshop van een halve dag gaan we aandacht besteden aan marketing, personal branding, gebruik social media, onderhandelingstechnieken en de ontwikkeling van je verdienmodel. Heb hiervoor al een lokatie en een passende spreker op het oog. De komende tijd zal ik dit concept verder gaan uitwerken, en ik hou jullie daarvan op de hoogte.

 

Goed weekend!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.