Deze vis werd gevangen omdat alles op zijn plek viel

Meer vangen is een keuze

Sinds ik het vissen pas echt serieus ben aan gaan pakken, nu zo’n jaar of zes geleden, ben ik -net als iedereen- tegen allerlei tegenslagen, frustraties en verkeerde keuzes aangelopen. Het zal ook jou als lezer niet onbekend voorkomen: Sommige dagen lopen als een tierelier, andere dagen krijg je niks klaargespeeld. Zeker toen ik net mijn eerste boot had gekocht, en dus de overstap maakte van kant- naar bootvisser, ben ik heel wat keren gefrustreerd en chagrijnig het water afgekomen na de zoveelste blank. Heeft dit me geholpen om meer te vangen? Nee, eigenlijk niet echt..

Door frustratie en boosheid verloor ik soms letterlijk de lust tot vissen, en wijdde ik me even aan andere zaken aan wal. Tot het moment dat ik de geest weer even kreeg, en we er weer een serie visdagen uitpersten, die afhankelijk van het resultaat pure euforie of hernieuwde frustratie opleverden. Door herhaling, oefening en ervaring was er steeds vaker sprake van het eerste, en minder dan van het tweede, maar achteraf bezien had die leercurve veel steiler kunnen zijn, als ik wist wat ik nu weet. In dit blog deel ik die inzichten met je, zodat jij minder hoeft te worstelen om resultaten te behalen.

Loslaten van overdenkingen laat je focussen op succes

Mindset

Toen ik als ondernemer startte met mijn gidsbedrijf, moest ik groeien van iemand die zich over van alles in het leven druk maakte, naar iemand met een bepaalde focus op bepaalde doelen. En de middelen die ik vanuit dat traject van persoonlijke ontwikkeling heb benut, bleken ook bij te dragen aan betere vangsten in de praktijk. Want het vissen is immers slechts een metafoor voor het leven in zijn algemeen, met zijn successen en teleurstellingen, zijn falen of slagen. Misschien is het wel daarom dat er zoveel gepassioneerde beoefenaars van deze sport zijn?

Een onderdeel van mijn reis was het kennisnemen en zelfs enigszins bestuderen van het Stoïcisme: een filosofische stroming die tweeduizend jaar geleden werd ontwikkeld, en die eigenlijk is ontstaan vanuit ontbering, bedreiging en dood. In die tijd was je je leven niet zeker: Oorlog, epidemieën en andere bedreigingen lagen overal op de loer, en het Stoïcisme bood de mensen een manier om daar geestelijk mee om te gaan. Allemaal heel interessant, en lees je er gerust eens op in, maar hoe draagt dit nu bij aan het boeken van betere vangsten?

Lange termijn

Allereerst leert het Stoïcisme ons dat succes een kwestie van de lange termijn is, en dat inspanningen om te verbeteren, hoe klein ook, op de lange termijn altijd bijdragen aan dat doel. Kort gezegd: Door iets lang te oefenen, komt succes op den duur vanzelf. Qua vissen zie ik mensen vaak tijdelijk de moed opgeven, of enorm variëren met technieken, stekken en andere facetten van de sport. Terwijl het dus lonender is om vertrouwen te blijven houden in een aantal methodieken, en hier de absolute focus op te leggen. Door dus niet te experimenteren met allerlei nieuwe methodes, wateren of doelsoorten, maar vast te houden aan een aanpak die zichzelf heeft bewezen in betere tijden dwing je je succes uiteindelijk af.

Daarnaast behandelt deze filosofie ook het fenomeen van omgekeerde visualisatie: Je van tevoren bedenken wat er allemaal fout kan gaan. En dat is ook weer toepasbaar op je visserij, zodat je meer focus kunt leggen in je visdag. Het weer kan slecht worden, er kan sprake zijn van een enorm hoge luchtdruk, waardoor de vis niet actief is, of je kunt bijvoorbeeld materiaalpech krijgen doordat je hengel breekt tijdens de dril. Het zijn zomaar een aantal punten die fout kunnen gaan, en er zijn er natuurlijk nog veel meer! En door deze vooraf al voor jezelf duidelijk te hebben, ben je minder uit het veld geslagen wanneer deze dingen echt gebeuren, en heb je waarschijnlijk ook al over een “Plan B” nagedacht. Op die manier verspil je minder tijd en energie aan frustraties en noodoplossingen, waardoor je geconcentreerder bent in je aanpak op het water.

Ook hier was ik op de juiste tijd op de juiste plek..

Driedeling van controle

Veruit het belangrijkste inzicht dat we uit het stoïcisme kunnen halen, is het besef dat we drie smaken hebben wat betreft de controle die we over dingen hebben:

  • Zaken waar we geen controle over hebben
  • Zaken waar we wel controle over hebben
  • Zaken waar we gedeeltelijk controle over hebben

Voorbeeld?

Wanneer er een knetterhard hogedrukgebied aanwezig is, waardoor de vis passief tegen de bodem aanligt, is dit iets waar we geen controle over hebben. De keus is dan simpel: Doorknokken voor die ene aanbeet of op tijd eraf gaan, en andere dingen gaan doen. Er is geen verkeerde keuze.

Breekt de lijn tijdens de dril van een vis? Dan is dit duidelijk een geval van een situatie waar je wél controle over hebt gehad: Je had minder hard kunnen drillen, kunnen investeren in een betere vislijn of zwaarder materiaal kunnen gebruiken. Wanneer dit je overkomt, is het de bedoeling dat je er een les uit trekt, zo dat het niet nog eens gebeurt.

Wanneer je denkt dat je goed bezig bent, maar niks vangt, heb je hier gedeeltelijk de controle over. Je kunt andere stekken proberen, een andere kleur shad of een andere diepte op het talud. Werkt dit ook niet? Dan is er sprake van een situatie waar je dus geen controle over hebt. Het is de derde denkrichting uit de nieuwe Stoa van het stoïcisme, waar dat voorheen nog uitging van slechts twee mogelijkheden (wel controle, geen controle).

Door inzet van gespecialiseerde kennis sneller succes

Specialistische kennis

De derde optie die we hiervoor bespraken is gelijk de lastigste, omdat je niet weet of je de situatie wel of niet had kunnen beïnvloeden. In dat geval is het inschakelen van gespecialiseerde kennis de manier om snel weer de focus op je visserij te krijgen, zonder twijfels over je aanpak die je van je doel af houden.

Elke week krijg ik mailtjes en berichtjes van mensen die me tips vragen voor het vissen omdat ze slecht vangen, en behalve echt concrete stekken beantwoord ik die vragen natuurlijk graag en zo goed mogelijk, maar eigenlijk zijn ze daarmee niet echt geholpen. Tussen iets weten en iets in de praktijk brengen zit nog de ongrijpbare factor van het beeld bij een uitleg, en dan loont het om te investeren in specialistische kennis, bijvoorbeeld die kennis die ik in de afgelopen jaren in mijn vakgebied heb opgebouwd. Door op deze manier snel duidelijkheid over de juiste aanpak voor de gegeven situatie te hebben kun je de focus tijdens je eigen visserij weer helemaal op de goede uitvoering daarvan leggen. Dat geeft duidelijkheid, zekerheid en vertrouwen.

Nu snap ik dat het niet voor iedereen financieel mogelijk is om hierin te investeren, maar als je de inzichten uit het stoïcisme die ik in dit blog met je deel structureel gaat toepassen, ga je daar gegarandeerd succes mee hebben!

En wil je investeren in een enorme voorsprong in jouw leercurve? Boek hier dan je gidsdag bij ons aan boord!

Goed weekend!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.