fbpx
Menu

Simon Sinek spreekt in Theater Amsterdam

The Infinite Game

 

Afgelopen

week was auteur Simon Sinek in Amsterdam om te spreken op een seminar, verzorgd door Denk Producties. Aangezien een ticket om hierbij te zijn voor minimaal 1000€ van de hand ging, was ik als kleine ondernemer “veroordeeld” tot het verslag in de pers van deze lezing. Desondanks haalde ik hier als ondernemer weer net zoveel inspiratie uit, als uit het eerste epistel van Sinek: The Golden Circle.

 

The Golden Circle is het boek, dat mij voor een groot deel heeft aangezet tot actie om mijn tot dan toe onbevredigende carrière te gaan vormen naar wat het inmiddels is geworden. Het “Start with Why” is vanaf het begin mijn leidraad geweest, waarbij mijn “Why” natuurlijk mijn passie voor het roofvissen, en de natuur in zijn algeheel is geweest. In mijn eigen boek “Pak je Passie!” verwijs ik hier ook naar.

Inmiddels, drie jaar later, kunnen we stellen dat we de ambities geheel hebben waargemaakt: Niemand heeft een mooier kantoor dan ik. Meerdere dagen per week mag ik mijn roeping uitvoeren in het mooiste natuurgebied van Nederland, en de toeloop is in die drie jaar enorm gegroeid, waardoor het ook financieel een alternatief voor een gewone baan is geworden. Het moge duidelijk zijn dat ik hier een enorm gevoel van dankbaarheid door heb ontwikkeld..

 

Groter doel

 

Toch bekroop me de laatste maanden steeds vaker het gevoel dat het succes niet genoeg was om echt bevredigend te zijn. Als kleine ondernemer kan ik maar een beperkte impact bieden op het grotere geheel, en de lezing van Sinek van afgelopen week was daarin een eyeopener die goed bij me is binnengekomen, maar die me ook heeft doen realiseren dat ik onbewust al stappen in die richting aan het zetten ben.

 

In deze lezing stelt Sinek dat bedrijven over het algemeen “shallow” zijn. Vrij vertaald zou je dit als “inhoudsloos” kunnen interpreteren. En over het algemeen klopt dit ook, van eenpitter tot multinational. Winstmaximalisatie en rendement voor aandeelhouders wordt vaak als het hoogste goed gezien, en die denkwijze is de afgelopen decennia duidelijk achterhaald, met alle gevolgen voor ons milieu en het welzijn van mensen van dien. Nog nooit was het aantal burn-outs zo hoog als tegenwoordig, en milieuproblemen nopen overheden tot draconische maatregelen, die enorme gevolgen voor de huidige economie zullen hebben.En toch houdt men halsstarrig vast aan het oude denken..

Sinek stelt dat we zouden moeten streven naar een “oneindig spel”, waarin we ondernemen met een open einde. Duurzaamheid, harmonie met alle stakeholders en samenwerking zouden hierin het leitmotiv moeten zijn, niet het kortzichtige streven van winstmaximalisatie ten koste van mensen en milieu.

 

Dit geldt ook voor de hengelsport

 

Helaas wordt de fatalistische mentaliteit van het kortetermijndenken ook binnen onze bedrijfstak waargenomen, en ik ben van mening dat we op deze manier geen steek verder komen om het hogere doel te bereiken: Een gezonde en duurzame marktpropositie van Nederland Hengelsportland.

 

Alles in Nederland wat met onze sector te maken heeft ademt conservatisme, amateurisme en onmacht om op te staan voor iets waar we juist trots op zouden moeten zijn. De macht en beslissingsbevoegdheden in de hengelsport liggen in handen van leeglopende hengelsportverenigingen, die eigen wateren vaak angstvallig voor zichzelf houden. Diezelfde hengelsportverenigingen zijn de grootste klanten van destructieve visserijbedrijven om hun sterfputjes mee te vullen. Ondernemers in deze sector beconcurreren elkaar tot op het bot op lage prijzen, en pogingen om ondernemers te verenigen falen keer op keer omdat er niet wordt doorgepakt.

 

Sportvissers onderling zijn meesters in het elkaar afzeiken op social media, wat natuurlijk een afschrikkend effect op de jeugd heeft om zich hiermee te identificeren. En juist die jeugd hebben we keihard nodig om de sector kritische massa te geven.

Maar het grootste probleem blijft het amateurisme, dat zijn spruitjeslucht tot diep in de Nederlandse hengelsportsector laat doordringen. Hierdoor hebben we vrijwel geen effectieve lobby bij lokale en landelijke overheden, waardoor het kan bestaan dat onze eersteklas toernooiwateren commercieel platgevist kunnen worden met netten. Leg dat maar eens uit aan een MLF-official in de Verenigde Staten..

 

Hoop

 

Ondanks dat ik met deze woorden waarschijnlijk weer hele volksstammen tegen de schenen zal schoppen, ben ik tóch hoopvol voor de toekomst. Nu, al veel meer dan in de afgelopen jaren, worden problemen ook daadwerkelijk als een probleem gezien, en het realiseren van een probleem is vaak de eerste stap naar het oplossen ervan.

 

De roep om het saneren van de binnenvisserij klinkt steeds luider, en we weten inmiddels allemaal dat drammen helpt. Immers: Hoe vaak zullen we bijvoorbeeld de komende jaren nog sinterklaasintochten met echte Zwarte Pieten zien?

 

Toernooien als de Predatortour en Luremasters worden steeds groter en vooral invloedrijker, zeker in hun contact met lokale overheden, en ook wij als visgidsen kunnen de aanloop amper aan. Dit geldt zowel voor mij, als voor de collega’s die ik spreek. Met name mensen uit de rest van Europa hebben al lang de enorme waarde van onze visgronden onderkend, en zijn bereid flink in de buidel te tasten om dit te mogen ervaren, en ook de Nederlander, die vaak toch meer van het zelf aanprutsen is, is een steeds vaker geziene gast bij ons aan boord.

 

Hengelsportzaken organiseren steeds vaker leuke activiteiten, om zo een meerwaarde te bieden ten opzichte van de Ali’s van deze wereld, en mensen zijn steeds meer bereid geld te steken in de beste materialen. Sportvisserij Nederland heeft met Fishing in Holland een mooi platform neergezet om de buitenlandse bezoeker te informeren en enthousiast te maken, en met twee zakelijke vermeldingen op de website werk ik daar dan ook graag aan mee!

Dit platform zal in de toekost door zoekmachineindexeringen en ervaringen van bezoekers steeds invloedrijker worden in de zoektocht van kapitaalkrachtige toeristen naar een bestemming in ons vis-walhalla.

 

Gedachtenspinsels uit de praktijk

 

Terug naar Simon Sinek en zijn pleidooi voor het streven naar een hoger doel als ondernemer: Wat kunnen we doen om samen als ondernemers ons land als hengelsportbestemming nóg waardevoller te maken?

Er kwamen zomaar wat gedachtenspinsels op, die ik hier met jullie deel. Sommigen vergen een lange adem, anderen zijn eenvoudig toepasbaar.

 

Allereerst wordt het wat mij betreft tijd om de vervlechting van vispas en verenigingen ongedaan te maken. Een vereniging die zelf de broek kan ophouden door activiteit en organisatie van gave evenementen heeft wat mij betreft bestaansrecht. De rest niet. Het geld van de vispas kan dan worden aangewend om de Nederlandse hengelsportsector te professionaliseren en te organiseren. Dat betekent concreet dat we nu éindelijk eens werk maken van één landelijke vispas. Daarnaast kunnen we als sector een bijdrage leveren aan het flink saneren van de binnenvisserij. Dit gaat linksom of rechtsom namelijk geld kosten. Zo doorbreken we de status quo van een bijna onaantastbare status van de binnenvisserij, en zorgen we ervoor dat de hengelsportverenigingen die overleven ook daadwerkelijk iets toevoegen.

 

We zouden naar het voorbeeld van Australië, dat met zijn zogenaamde “Blue Ribbon Streams” een heel netwerk van excellent beheerde viswateren heeft, ook eens kunnen nadenken over het aanwijzen van onze eersteklas visgebieden, en deze een speciale status geven. Geen visserij met netten meer, geen vervuilende activiteiten in de gebieden en maximale promotie in het buitenland als toeristische bestemming, die ook volop wordt gefaciliteerd met zaken als openbare trailerhellingen (Zie het uitstekende voorbeeld van “de Banaan” aan de grens tussen Hollands Diep en Haringvliet). Als gebieden die hiervoor in aanmerking komen denk aan het gehele benedenrivierengebied, inclusief de Hollandse en Brabantse Biesbosch, Het Ijssel- en Markermeer in combinatie met de Veluwerandmeren en het Friese merengebied om mee te beginnen.

 

De verschillende grote toernooien (Predatortour, NKS, Luremasters, World Predator Classic) verenigen zich in een profliga, naar het voorbeeld van een Major League Fishing of Bassmaster Tournament Trail in de USA. Dit is een stap die in een redelijk kort tijdsbestek kan worden gerealiseerd, en die onze sector van hobbymatige activiteit naar profsport laat evolueren. De poule van deelnemers is er al: dat zijn de deelnemers die nu al de losse toernooien vissen. Een systeem van kwalificatie zorgt ervoor dat de besten overblijven, die vervolgens de hele serie van toernooien vissen, en daarvoor worden betaald met een verhoging van het prijzengeld waar elke ondernemer in onze sector aan bijdraagt middels sponsoring. Dat zou ons een unieke positie binnen Europa verschaffen, met de bijbehorende status qua belangenbehartiging.

 

Ondernemers gaan beter samenwerken  in een sterke en invloedrijke ondernemersvereniging, met een duidelijk gezamenlijk doel voor ogen, in plaats van eigen belangetjes als leidraad. En dan niet alleen in specialismes, maar sectorbreed. Een opzetje hiervoor is enige jaren al gegeven, maar daar is helaas niet in doorgepakt. Het is van het grootste belang dat dit nu wél gaat gebeuren, en daar moeten mensen voor worden ingezet, die daar gewoon een marktconform salaris voor ontvangen. De tijd van vrijblijvendheid en de inzet van vrijwilligers is nu echt over. Daar hebben mensen geen tijd meer voor.

 

En zo heb ik in dit wat langere epistel dan anders geprobeerd de inzichten van Sinek te extrapoleren naar onze prachtige sector, wat nog best een karwei was. Wellicht worden sommige ideeën opgepikt, wellicht hebben anderen nog veel betere ideeën. We gaan het zien. Ik ga deze mindset in elk geval wél zelf toepassen in mijn alledaagse business. Het is immers de sleutel naar nieuwe mogelijkheden, afzetmarkten en bescherming van onze unieke visgronden. Het begin is er al!

 

Goed weekend!

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.