Dooie boel

Kieskeurige rotzakken zijn het!

 

Rare week

 

Het is deze week even alle hens aan dek. Niet alleen zit de agenda stampvol met gidsdagen, waaronder een zojuist afgeronde full-service visvakantie voor Franse gasten (in het Frans, wat een extra complicerende factor was), maar ook kwam deze week mijn boek over persoonlijk ondernemerschap “Pak je Passie!” officieel uit, waardoor er even wat drukte ontstond met een boekpresentatie en een aantal interviews voor lokale media.

 

Daarnaast gaat het helaas nu ook snel bergafwaarts met de gezondheid van mijn schoonvader, dus ook wat dat betreft is er even veel aan het hoofd qua voorbereidingen op het onvermijdelijke.. Het doet je maar weer eens inzien dat je moet genieten van het leven zolang je maar kan, en dat doen we dan dus ook.

 

Desalniettemin heb ik toch tussen de bedrijven door de tijd gevonden om een klein blogje te schrijven, want ook op visgebied zitten we nu duidelijk in een veranderend seizoen, en de kennis die we daarin in de praktijk hebben opgedaan deel ik natuurlijk graag met jullie.

 

Taaie visserij met shads

 

Het begon de laatste twee weken erg op te vallen dat het in mijn gebied steeds lastiger werd om de snoekbaars op de “normale” methode met kunstaas te vangen. De verticaalvisserij op de gebruikelijke stekken was erg taai, en door het momenteel zeer heldere water op het Hollands Diep is er dezer dagen ook zeer weinig vis op halfwater te bespeuren.

Verticalend hadden we de laatste tijd eigenlijk alleen maar actie in een klein gebied op flinke afstand varen, met een zeer felle stroming. Verder bleef actie op mijn stekken behoorlijk uit, terwijl we de vis op de LiveScope gewoon tegen de taluds aan zagen liggen. De spaarzame actie de we wél kregen resulteerde vooral in afgebeten staartjes van de shads, en een enkele kleine snoek hier en daar.

 

Toch maar doodaas

 

Eigenlijk al mijn hele viscarrière ben ik nooit zo’n fan van het vissen met doodaas geweest. De hele logistiek om het bewaren en meenemen van aasvisjes heen stond me altijd erg tegen, je boot stinkt een uur in de wind (zeker wanneer je per ongeluk op een visje gaat staan, en zo de ingewanden in je tapijt smeert!) en ik was altijd van mening dat het met kunstaas ook prima lukte.

 

Maar met de volgende gidsdag alweer op de rol moest er toch wat gedaan worden, dus als een soort derderangs cokedealer sprak ik die middag af met een “adresje” in de buurt waar ik diepgevroren roofbleitjes en voorntjes kon bemachtigen, per acht stuks vacuüm verpakt. Een pakje voorntjes en een pakje roofbleitjes werden gescoord, en vol goede moed wachtte ik die ochtend op mijn gast om dit experiment in gang te zetten.

 

Het koelt nu snel af buiten. Gelukkig zijn we er met onze nieuwe Ursuit kleding goed op voorbereid.

 

Na het te water laten van de boot arriveerden we alras op de plek waar ik wél snoekbaars had zien liggen op het scherm, maar waar geen actie volgde.

Na het lokaliseren van een schooltje vis werden de dropshotmontages met kleine roofbleitjes over boord gezet, en vrijwel meteen mocht de gast een mooie baars aan boord halen! Dat ging snel!

 

Helaas bleek de rest van de school op die stek te zijn verdwenen, en was er op de LiveScope verder geen activiteit te bespeuren. Even een stukje knallen dus om een andere stek te bezoeken, die tot een paar weken geleden voor veel vangsten zorgde op het “gewone” kunstaas. Deze stek kenmerkt zich door een kleine kuil van acht meter diep, op een plateau dat verder constant een meter of zes aan diepte heeft. Het scherm leerde ons dat er behoorlijk wat vis lag opgestapeld in deze kuil!

 

De twee handhengels en een bijhengel werden ingezet, en het duurde nog geen tien seconden voor de gast als eerste een knallende aanbeet op de steunhengel mocht verzilveren. Helaas ging deze flinke vis tijdens de dril verloren, maar veel geduld hoefden we daarna niet te hebben. Tijdens de langzame drift over de stek leek mijn loodje ineens vast te lopen aan de bodem, maar al snel voelde ik dat het hier om een vis ging. De haak werd hard gezet, en een mooie snoekbaars kwam aan boord.

 

Hierna werd het bal, met meerdere aanbeten tegelijk op verschillende hengels, mooie vangsten en nog veel meer gemiste aanbeten. Binnen een uur waren alle zestien visjes opgegaan aan snoekbaarzen en dikke baarzen, en moesten we noodgedwongen overstappen op het werpend vissen met kunstaas op snoek, wat overigens ook nog een paar mooie vissen opleverde. Maar hierna was ik wel behoorlijk over mijn aversie tegen doodaasvissen heen!

 

Ook stevige baarzen vergrepen zich aan de dode aasvisjes!

 

Vandaag staat er alweer de tweede gidsdag van vier voor deze week op de rol, dus op het moment dat jullie dit lezen heb ik mijn dealertje alweer gefrequenteerd voor nieuwe stash voor in de vriezer. Het lijkt me gezien de vangsten namelijk toch wel snugger om vandaag meer voorraad mee naar het water te nemen. Het is immers duidelijk de manier om momenteel vis te vangen in mijn gebied!

 

De komende dagen zitten we weer dagelijks op het water, en we kijken er ondanks een stevige verkoudheid weer enorm naar uit. In elk geval heb ik door de ervaringen van de afgelopen gidsdag geleerd om af en toe eens over je eigen, bewezen methodes heen te kijken, en ook eens dingen te proberen waar je in principe minder comfortabel mee bent. het kan je zomaar verrassende resultaten opleveren!

 

Goed weekend!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.