Oktoberfest

Oktober begint zoals verwacht!

 

Wind, regen en wilde snoeken!

 

In tegenstelling tot vorig jaar laat oktober zich dit jaar van zijn meest stereotype kant zien. Waar begin oktober vorig jaar nog zwemmende mensen in mijn gebied te zien waren, hebben we nu te maken met guur weer, harde wind en watertemperaturen die als een baksteen omlaag vliegen. Je snapt derhalve dat ik ontzettend blij ben met mijn nieuwe Ursuit-garderobe! Deze extreem hoge kwaliteit buitenkleding beschermt me tegen weer en wind, en dat is belangrijk; want aan een verkleumde en doorweekte gids heeft de gast immers niets!

 

Ook de visserij is deze dagen geheel aangepast aan de onstuimige weersomstandigheden: Waar we in het rustige weerbeeld van september ons vooral richtten op kastelen van snoekbaarzen door middel van het fantastische pelagic sharpshooting, staat deze periode vooral het werpend vissen op de groenjassen op het menu. En met succes! Want de snoek is momenteel behoorlijk los, en laat zich bijzonder ondiep vangen. Een zeer spectaculaire visserij met aanbeten vaak vlakbij de boot!

 

September was de maand van de kastelen van snoekbaarzen, pelagic style!

 

Genieten

 

Net als vorig jaar is het momenteel dus genieten, want voor mij is deze periode de apotheose van het snoekseizoen voor dit jaar. Immers; uiteindelijk zal deze vis later diep gaan liggen, waarna ik deze eigenlijk grotendeels met rust laat. De doodaasvisserij met dobbers of Fireball is niet echt mijn ding, dus in de koudste periode van het jaar gaat de focus weer helemaal op de grote snoekbaarzen, die zich dan zowel verticaal met grote lappen rubber als op de pelagic manier laten vangen in het gebied.

 

Dat wil overigens niet zeggen dat we ze dan niet meer vangen, want geregeld komen er verticalend bakken van snoeken aan boord! Vorig jaar werd de grootste snoek van het jaar ook s’winters midden in januari gevangen op een verticaal aangeboden shad op zes meter diepte. Tom was de gelukkige vanger van een moddervette snoek van maar liefst 1.19 meter! Een geweldige dril was het resultaat op een ultralicht 25-grams verticaalstokje met 10/00 lijn!

 

1.19 meter aan moddervette wintersnoek, gevangen tijdens het snoekbaarzen.

 

Prachtig najaar!

 

Kortom; we genieten momenteel volop van de actie, de wilde omstandigheden die alle mooiweervissers van onze stekken afhouden en de felle aanbeten van hyperactieve snoeken, die zich nu duidelijk beginnen vol te vreten voor de winter! De Quantum Twinler is dit najaar hét aasje dat succes oplevert, en het exemplaar dat ik aan mijn hengel heb hangen is al echt totaal gemangeld door de aanbeten! En naast de snoeken beginnen ook de grote baarzen weer ten tonele te verschijnen, en weten we daarvan elke dag wel een aantal te verschalken. Een prachtige en bijzonder fotogenieke vis, die een absolute meerwaarde aan het benedenrivierengebied geeft! Want nergens op de wereld vang je zulke megabaarzen als hier! Het maakt het najaar tot de allermooiste tijd van het jaar wat mij betreft!

 

Megabaarzen in overvloed!

 

Kortom; we stappen elke dag weer vol gezonde spanning en enthousiasme aan boord voor een nieuwe gidsdag, want elke dag kan weer dat PR op gaan leveren momenteel!

 

Happy Oktoberfest!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.