Cranky Stuff..

 

baars
Letterlijk op de eerste worp!

 

 

Onbekend maakt onbemind

 

 

De laatste tijd ben ik (weer) behoorlijk verslaafd geraakt aan het werpend vissen met crankbaits. Een visserij die natuurlijk al veel langer wordt beoefend, met zelfs een geheel eigen toernooi in die discipline.

Crankbaits zijn niets anders dan kleine tot middelgrote plugjes, die je zowel werpend als slepend kunt vissen.

Zelf ben ik pas tijdens het voorvissen van de Predatortour weer eens begonnen om hiermee te experimenteren, en de resultaten waren letterlijk vanaf de eerste worp verbluffend! Die leverde namelijk gelijk al een veertiger-baars op! Dat was dus liefde op het eerste gezicht, en dat terwijl ik dit soort aasjes voorheen eigenlijk vooral slepend gebruikte.

 

 

 

crankbaits
Crankbaits in alle soorten en maten, voor diep en ondiep vissen.

 

 

Voorjaar en zomer

Dit is natuurlijk vooral een visserij die het goed doet in de warmere helft van het jaar, en met name in het late voorjaar blijkt deze erg effectief om ook de grotere roofvissen mee te arresteren. Logisch; ook de grote vissen concentreren zich nu op het ruimschoots aanwezige speldaas, en laten de grotere prooien tijdelijk vooral links liggen.

Bijkomend voordeel is daarnaast dat je deze plugjes aan lichter materiaal kunt vissen. Dit is niet alleen veel minder vermoeiend, maar levert ook spectaculaire drils op wanneer grotere vissen worden aangeslagen! Een werpgewicht van zo’n 25 gram is al meer dan genoeg om dit soort aasjes weg te zetten. Molentje uit de 1000-serie eronder met 13/00 braid er op en je bent klaar om te gaan. Zorg wel dat dat molentje een puike slip heeft, want die zul je hard nodig hebben!

 

 

snoek
Deze negentiger liet de slip van de molen gillen als een speenvarken!

 

 

Stekkeuze en techniek

Voor deze visserij kies ik in deze tijd van het jaar voor ondiepe plateaus tot zo’n drie meter diep. Een en ander ook weer afhankelijk van het doorzicht van het water natuurlijk.  Bij helder water is de vis helemaal niet te beroerd om het aas van een paar meter diep te komen “halen”.

Steenstort is natuurlijk altijd goed! Met name de baarzen houden zich hier graag bij op. En wanneer ik op mijn Navionics een ondiepte op groot water zie met rondom diep water eromheen zorg ik dat ik deze secuur afvis. Je zult je verbazen hoeveel vis er vaak op zo’n “onderwatereiland” ligt!

 

 

onderwatereiland
Dit soort onderwatereilanden ligt vaak vol met vis!

 

 

Voor dit soort stekken gebruik ik meestal ondiep lopend kunstaas. Een meter duikdiepte is meer dan genoeg. Roofvissen hebben de ogen niet voor niets bovenop de kop staan: Er wordt “omhoog” gejaagd. Daarnaast hangt er sowieso veel vis op half water, zeker de grotere exemplaren. Je kunt dus beter te ondiep vissen dan te diep!

Korte worpen zorgen ervoor dat je enerzijds niet steeds planten aan het opharken bent, en anderzijds dat je steeds visueel contact met je kunstaas hebt. Aanbeten komen vaak vanuit het niets, en zijn keihard!

En het leuke is dat je alles wat ook maar rooft vangt! Niet alleen snoek, baars en ook snoekbaars gaat lekker op dit soort aas; ook roofblei en grote winde kan hier vaak niet van af blijven!

Je kunt dus veel soorten verwachten, en dat maakt deze visserij des te spannender. Daarnaast zijn de eerder genoemde keiharde aanbeten en spectaculaire drils natuurlijk een feestje, dus probeer deze visserij de komende weken zeker eens uit!

 

Uiteraard kan dat ook bij ons! Wij hebben hier het juiste materiaal en absolute topstekken op klein en groot water voor. Zo maak je een start die direct vertrouwen en mooie vangsten geeft. Een zinvolle investering!

 

Welkom aan boord!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.