Houden van Holland

roofblei
Oeps! Kleine verrassing tijdens de Predatortour!

 

Waar is het gras nou groener?

 

Op het moment van schrijven ben ik net weer terug van een vakantie in Hongarije, waarna er gelijk moest worden geknald op de Predatortour. Drukke tijden dus, en deze dinsdag was de enige mogelijkheid om weer mijn vertrouwde blogje voor de vrijdag te schrijven, want de rest van de week is geheel volgepland met gidsdagen. En daar zijn we natuurlijk heel blij mee!

 

Het idee van een paar weken verblijven aan de oevers van het Hongaarse Tiszameer had een tweeledig doel: Uiteraard was het voornamelijk een vakantie met Cindy, waarbij Denny en Jeaninne zich later nog bij ons voegden ter verhoging van de gezelligheid. Maar ook was het het onderzoeken van de mogelijkheden om hier eventueel wat op te kunnen zetten qua gidsen om die lange twee maanden gesloten tijd door te komen, en zo wat meer continuïteit in de werkzaamheden te krijgen. Er zijn immers eerder Nederlanders uitgevlogen naar andere landen, die daar prachtige bedrijven hebben opgezet!

 

Visloos

 

Helaas was Hongarije een enorme deceptie wat het vissen betrof, en dit zorgt ervoor dat ik Nederland als visland weer enorm ben gaan waarderen!

Allereerst was het even slikken wat de vergunningen betreft: Een tweeweekse vergunning kostte me maar liefst 57 euro, en dat zijn wel even andere prijzen dan onze spotgoedkope Vispas! Sportvissen wordt daar onder het kopje “jacht” geschakeld, en gezien de mentaliteit van de Hongaren is dat ook niet zo gek: Want van Catch and Release heeft men in die contreien nog nooit gehoord!

 

Menig zeelt, karpertje en zelfs brasem heb ik levend en wel in plastic zakken aan boord van de bootjes zien verdwijnen, en te vrezen valt dat de roofvissen in het gebied die enkele reis eerder al hebben gemaakt. Kilometers aan plantenbedden hebben we uitgegooid, zonder ook maar de minste activiteit waar te nemen wat roofvis betreft. Snoek? Baars? In geen velden of wegen te bekennen. de enige actie kwam van de ruimschoots aanwezige kleine roofblei. Waarschijnlijk zijn die zelfs voor de Hongaar niet te hachelen.. Kortom, zonde van de tijd, zonde van het geld.

 

Baars
Prachtige baarzen werden door vrijwel alle teams gevangen!

 

Predatortour

 

En dan kom je weer terug in ons mooie Nederland!

 

Aangezien we een dagje eerder dan gepland terug zijn gekomen van vakantie, kon ik nog een kort dagje Lek voor mezelf inplannen, en dat leverde gelijk over de dertig roofvissen op! Wat een boel leven hebben we hier toch onder water!

De Predatortour waar Denny en ik wederom aan meededen was de eye-opener van het jaar! Wát een vangsten zijn er deze editie weer gedaan bij alle teams! Metersnoeken, tachtiger snoekbaarzen en halvemeterbaarzen; ze kwamen weer en masse aan boord bij de deelnemers! Ook zelf mochten we met een volle lijst een duit in het zakje doen, waardoor we ook volgend jaar weer van de partij zijn. Kortom: Nederland liet zich weer van zijn beste kant zien op roofvisgebied, en daar mogen we trots op zijn!

 

snoekbaars
Deze agressieve snoekbaars zorgde voor een last-minute upgrade voor het klassement!

 

Want eerlijk is eerlijk: Er wordt wat afgeklaagd in dit land wat vissen betreft, en ook zelf heb ik daar vaak aan meegedaan. En er is natuurlijk ook altijd ruimte voor verbetering, want je moet nooit te snel tevreden zijn. Maar grosso modo durf ik te stellen dat we in één van de allerbeste vislanden ter wereld wonen, met een uitstekend beheerd visbestand en een échte kans op de vangsten van je leven! Dat besef daalt na een kijkje over de grens echt wel in!

 

We gaan dit seizoen weer volgas van start, met een overvolle agenda voor het gidsen de komende tijd, en weer enorm veel zin om de elementen uit te dagen in onze zoektocht naar de grootste roofvissen! Het wordt weer een uitdagend seizoen met prachtige momenten en teleurstellingen, een lach en een traan en natuurlijk ook de frustratie waneer het niet zo loopt als je wilt. Maar we mogen als Nederlanders apetrots zijn op onze geweldige visgronden en de wijze waarop deze worden beheerd en geoptimaliseerd!

 

Ik wens jullie weer een geweldig seizoen toe!

 

Goed weekend!

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.