Beter dan niks

 

Je moet wat..

 

Hoe kom je de gesloten tijd door?

 

Nu we alweer een maand in die vermaledijde gesloten tijd zitten, en letterlijk alle achterstallige klusjes inmiddels zijn gedaan, én het nog anderhalve week duurt voor Cindy en ik op vakantie gaan, was het tijd om naar een alternatief te gaan zoeken om de vangdrang te bevredigen, terwijl in Zweden de Predatortour van start gaat.

Normaal gesproken was dit een no-brainer, want de grote windes op de Waal vormden altijd een mooie afleiding van het roofvissen. Met de vliegenhengel en de polaroidbril alle kribvakken afstruinen op zoek naar actieve vis heeft immers ook iets van “jagen”, dus dat was het eerste plan.

 

Helaas bleek de vis door het koude voorjaar nog niet op mijn vaste stekken aanwezig, en daarnaast was de wind nogal hinderlijk aanwezig, dus na een aantal vruchteloze pogingen moesten we het over een andere boeg gooien.

Via social media zag ik bij andere vissers mooie vangsten van karper, en hoewel ik eigenlijk erg weinig met deze soort heb, was het de enige optie om aan mijn adrenalineshotjes te komen in deze periode..

 

Tactiek

Dit blijkt tot nu toe erg succesvol! Er zijn al aardig wat vissen boven water gekomen de afgelopen dagen, waaronder een absoluut varken van een spiegelkarper die beslist over de dertig pond heen ging!

 

Miss piggy!

 

Daarom leek het me leuk om voor de vissers die momenteel ook strak staan van de ontwenningsverschijnselen de tactiek te delen die ik toepas om deze zoetwatervarkens in het netje te krijgen. Het is op zich één van de makkelijkste visserijen die er bestaan, maar toch zie ik duidelijk verschil in rendement tussen de verschillende stekken.

 

Materiaal

Een karperhengel van 3.60 meter en 1.5 lbs volstaat prima voor deze tak van sport, met daarop een molen uit de 4000 serie met goede slip (!!!). Daarop een 22/00 gevlochten lijn, een pennetje van 1 gram, loodhagel en een goede karperhaak. Ik heb deze gewoon aan de (groene) hoofdlijn geknoopt, maar een dacron onderlijn kan natuurlijk ook. Als haakaas en lokvoer zoete mais uit blik. Meer heb je eigenlijk niet nodig behalve dan een flink groot schepnet.

 

Stekkeuze en aanvoeren

De stekkeuze is wel van belang, want ik heb intussen gemerkt dat slechts een enkele stek van de velen ook daadwerkelijk structureel resultaat oplevert.

Mijn viswater hiervoor is een lokaal industrieterrein, wat rijkelijk is voorzien van waterpartijen. Deze waterpartijen zijn onder te verdelen in twee aparte systemen, die blijkbaar niet met elkaar in directe verbinding staan. Het ene heeft helder water, het andere is veel troebeler. Het heldere deel viel natuurlijk sowieso af.

 

Het troebele systeem is onderling verbonden door duikers, en juist deze  duikers vormen de trekroutes voor het aanwezige karperbestand. Door de voercampagne te richten op de koppen van de duikers hield ik de stek dus zo klein mogelijk, met 100% kans op passerende karper. Wat het aanvoeren betreft: Een flinke hand mais per stek de dag van tevoren was afdoende.

 

Vissen

De volgende dag was ik vroeg in de ochtend present op de eerste stek, en na het goed uitpeilen van de pen kon het haakaas op de haak worden gezet. Inderdaad: op de haak. Geen hair dus.

De presentatie werd in de kop van de duiker gelegd, en er werd nog een handje bijgevoerd. Al na een kwartier liep de pen weg, en sloeg ik aan op een …brasem. Die moesten we dus niet hebben..

Na hierop weer een brasem te hebben gevangen, was het tijd om een andere stek op te zoeken. Diepte was hetzelfde, de procedure ook. Maar hier bleef het wat langer stil.

Toch zeilde ineens na enige tijd de pen sierlijk weg, en werd vastgeslagen op een blok beton! In een explosie van water maakte een mooie schubkarper zich als een haas uit de voeten, maar kon toch snel naar het net worden gedirigeerd.

 

Uiteraard was de stek hierna verstoord, dus snel verkassen naar een duiker verderop. Die leverde ook alleen maar brasem op. Dus maar weer terug naar de stek die wél karper opleverde. Wederom een handje mais erin en afwachten maar. Helaas voor mij (maar goed voor de waterkwaliteit) besloot het hoogheemraadschap op dat moment even flink te gaan spuien, waardoor “mijn” duiker voor een lange periode in een soort wildwaterbaan veranderde, die het vissen onmogelijk maakte, en ook mijn voerplek meenam.. Dit dwong me om naast de duiker te vissen, wat mijn haakaas tot doelwit maakte van een schooltje klein grut. Na zo een poosje naar een vrolijk op en neer dansende dobber te hebben zitten kijken viel de stroming gelukkig weer weg, dus er werd weer gevoerd om de grote jongens te lokken. En na een half uurtje mocht ik dan ook weer op de volgende onderwatersneltrein aanslaan die me werkelijk alle hoeken van het water liet zien! Na het landen van deze krachtpatser viel het formaat me eigenlijk nogal tegen, en na een uurtje daarna nog een leuke vis te hebben verspeeld vond ik het welletjes voor de dag.

 

De volgende dag werd uiteraard dezelfde stek opgezocht, en na anderhalf uur naar een roerloze pen te hebben zitten staren verdween deze uiteindelijk weer de diepte in, en mocht ik na een heftige sleur- en trekpartij de grootste spiegelkarper van mijn leven het net in trekken. Een dik, vet varken, dat het net liet kraken van het gewicht bij het landen!

 

Vergeet ook zeker niet om dezelfde polaroidbril die je bij het werpen op snoek gebruikt op je neus te zetten bij deze visserij. Je ziet toch net wat beter wat er op je stek gebeurt, ondanks het troebele water. Een staartvin die even voorbijzwiept bij je pen, de kant waar je pen opgaat bij een aanbeet: Het is allemaal belangrijk om goed waar te kunnen nemen.

Verder kun je eigenlijk niet zoveel fout doen aan deze visserij. Het is vooral een kwestie van goed je stekken bepalen, goed aanvoeren en geduld.

 

En zo hebben we in die strontvervelende en compleet onzinnige gesloten tijd toch nog een zinvolle dagbesteding weten te vinden, die eigenlijk overal wel uitvoerbaar is. Een vijftal stekken bepalen, aanvoeren en vangen maar. Het leven kan zo simpel zijn. Succes er mee!

 

Goed weekend!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.