Afkicken

Wát een vangsten hebben we dit seizoen gedaan!

 

Wat een seizoen!

 

Terwijl ik me klaarmaak voor de laatste visdag van het seizoen morgen, met maat Denny op het parcours waar we met de opening de Predatortour vissen, besef ik me wat een enorm bijzonder seizoen dit is geweest. En hoeveel bijzondere seizoenen er nog zullen gaan komen als fulltime sportvisser in het mooiste visgebied van Nederland!

 

We hadden aan het begin van dit seizoen al een kleine “valse start” gemaakt met ons prachtige weekje Zweden, en we mochten daarna letterlijk meteen door naar Europarcs de Biesbosch om de Predatortour te vissen. Niet echt een geweldige voorbereiding, en dat wreekte zich tijdens het toernooi ook. Voordeel is wel dat het de komende editie dus alleen maar beter kan. We hebben ons er gedurende dit seizoen in elk geval beter op voorbereid.

Overigens is het vissen van dit toernooi een enorme kennisinvestering geweest, die nu met veel succes in het gidsen wordt aangewend! We hebben in de vier wedstrijddagen zoveel nieuwe inzichten opgedaan qua stekkeuze, vistechnieken en dagindeling op het water, dat we ook tijdens het gidsen veel resultaatgerichter zijn geworden. En dat laat zich zien in de geweldige vangsten die er dit seizoen zijn gedaan! Zelfs op de allertaaiste dagen zijn er gewoon dikke vissen gevangen door de gasten, en zonder de waardevolle ervaringen die we in het grootste Europese roofvistoernooi hebben opgedaan had dit waarschijnlijk niet het geval geweest. Daar ben ik enorm dankbaar voor, en ik weet zeker dat ook de ervaringen van de komende editie weer voor een nieuwe kwaliteitsimpuls gaan zorgen!

 

 

We hebben weer heel veel zin in de komende editie van de Predatortour!

 

Vaste gasten, nieuwe gasten

 

Wat hebben we dit seizoen veel nieuwe gasten mogen verwelkomen, en wat is het mooi om te zien dat de meeste ook weer op regelmatige basis terugkomen voor een mooie visdag. In ons eerste seizoen als opvolger van Frank Hanhart was het altijd maar de vraag of mijn aanpak wel resoneerde met de gasten die de stijl van Frank gewend waren, want we doen de dingen toch heel verschillend. Persoonlijk denk ik dat men mijn enthousiasme en fanatisme om het maximale resultaat uit een visdag te halen wel weet te waarderen, maar het laatste woord is natuurlijk aan de gasten wat dat betreft. Meer dan mijn stinkende best doen kan ik wat dat betreft niet.

 

Wat wél meetbaar is, is het aantal persoonlijke records dat door de gasten is gevangen aan boord. En dat waren er nogal wat dit seizoen. Soms was het een eenvoudige opgave om te verpletteren, soms was het heel ambitieus, en vaak lukte het ook gewoon niet. Maar de keren dat er een record aan flarden ging staan me als een mooie herinnering voor de geest. Dat is immers waarvoor je het doet. Dat is waarom je ook buiten de gidsdagen het water opzoekt om nog meer ervaring op te doen en nieuwe stekken te vinden. Buiten het feit dat dat sowieso geen straf is natuurlijk..

 

 

Peter’s prachtige PR snoekbaars!

 

Gesloten tijd

 

Natuurlijk heb ik begrip voor het idee van een rustperiode waarin de vis zich kan voortplanten. Je ziet nu bijvoorbeeld duidelijk dat de snoekbaars letterlijk op knappen staat. De mannetjes zijn inmiddels zwartblauw geworden, en bij de vrouwtjes loopt het kuit er bijna uit. Een mooi moment om ze met rust te laten voor een poosje. De snoek is echter al lang en breed afgepaaid, en laat zich eindelijk op de ondieptes vangen in dit gebied. Wat mij betreft de mooiste visserij van het jaar!

 

Als ondernemer in dit verhaal vind ik de periode van twee volledige maanden echter zowel arbitrair als te lang. Sportvisserij Nederland streeft als overkoepelende organisatie naar een professionele sector, en die ambitie laten ze met de lancering van Fishinginholland.nl ook duidelijk zien. Een hele goede zaak!

Wanneer je die ambitie koestert is het ook zaak om daarvoor een voedingsbodem te creëren qua randvoorwaarden. Twee maanden inkomstenderving is een belemmerende factor voor veel ondernemers in deze sector om écht professioneel te gaan. Mijn wens is dat dit flexibeler wordt aangevlogen in de toekomst, waarbij er meer maatwerk in rustperiodes per soort wordt aangehouden. Wij als gidsen kunnen daarbij enorm waardevol zijn als observatoren die dagelijks op het water aanwezig zijn, en zo gegevens kunnen delen met de wetgever op dit gebied. Het is maar een idee.

 

 

De mannetjes trekken hun paaikleed weer aan. Tijd om ze met rust te laten.

 

Dat gezegd hebbende, moet ik er gelijk bij vermelden dat ik me deze twee maanden gerust niet zal gaan vervelen. De spullen hebben het in dit drukke seizoen natuurlijk best voor hun kiezen gehad, en nu is de tijd aangebroken om weer het een en ander te gaan vastzetten, opnieuw netjes aan te gaan sluiten, te poetsen en te onderhouden. De hengels krijgen weer nieuwe lijntjes, en de molens en reels worden gesmeerd. Een nieuw dregje aan het kunstaas hier, wat nieuwe loodkopjes daar; er is genoeg te doen.

Daarnaast gaan Cindy en ik ook een paar weken in Hongarije kijken. Je schijnt daar prachtige roofbleien, snoekbaarzen en meervallen te kunnen vangen. Er gaat dus zeker een hengel, en misschien wel de hele boot mee. Daarnaast ligt er thuis nog wat schilderwerk op me te wachten, dus we hebben genoeg om handen terwijl we aan vaste wal zijn.

 

Bedankt

 

Als laatste een welgemeend dankjewel aan alle gasten die me dit afgelopen seizoen het vertrouwen hebben gegeven om invulling aan hun kostbare vrije tijd te geven! Ik hoop jullie in het nieuwe seizoen, na de Predatortour weer terug te zien aan boord om nieuwe herinneringen te maken. Tevens een dankwoord aan jullie als lezers van dit blog. Jullie feedback is super waardevol voor me! Tot aan de seizoensopening doen we het even rustig aan met bloggen. Als er reden is om wat te schrijven, schrijven we wat. Anders niet. Heb immers nu ook tijd om aan mijn boek te werken, dus dat schrijven komt sowieso wel goed..

 

Voor iedereen die deze laatste dagen nog het water op gaat: Maak er een mooie afsluiter van, en we zien elkaar weer in juni!

 

Goed weekend!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.