Een kwestie van prioriteiten

De plunderaar van de Biesbosch, tegenwoordig dagelijks in actie.

 

De zoveelste teleurstelling

 

Na het optimistische en hoopvolle blog van vorige week had ik enorm gehoopt om op die voet te kunnen doorgaan. Helaas is dat niet het geval, en dat heeft niets te maken met het slechte weer waardoor ik wat heb moeten schuiven in de agenda..

 

De afgelopen weken zijn we weer eens opgeschrikt door twee incidenten met beroepsvissers in de Biesbosch, die voluit kwalificeren als stroperij. Gelukkig waren de handhavers bij beide incidenten op tijd erbij (respectievelijk de NVWA en Staatsbosbeheer), maar we kunnen er gevoeglijk van uitgaan dat dit op veel grotere schaal plaatsvindt dan we voor mogelijk houden. Sowieso neem ik waar dat er momenteel veel meer activiteit door beroepsvissers is in het gebied. Waar je de schuit van Klop eerder slechts incidenteel tegen het lijf liep, is het nu dagelijkse kost. En blijkbaar neemt meneer (en zijn collega’s) het niet zo nauw met de regeltjes. Van het meenemen van ondermaatse snoek tot het aan boord fileren van snoekbaars zodat de maat niet meer kan worden vastgesteld; het getuigt van een sector die zo corrupt is dat ze er in Palermo jaloers op zijn..

 

Laf

 

Uiteraard veroorzaakte dit ophef onder de sportvissers in dit gebied, want het nieuws bereikte ons via de NVWA, waar de federatie er -nota bene als belangrijkste stakeholder!- met geen woord over repte. Dat deden ze ruim een week later wel. In een kort berichtje werd ons even verzocht zowel offline als online onze muil te houden hierover, zonder enige toelichting over de gevolgstappen die er zouden worden genomen (Toch? Toch?). Deze laffe reactie deed me afvragen of men in Drimmelen de communicatie soms laat verzorgen door een demente chimpansee..

 

Want tot mijn, en veler grote verbazing volgde er twee dagen later een ronkend persbericht: Alle grote toernooien in het gebied zouden versneld “loodvrij” worden gemaakt, iets waar ze bij de World Crank Cup blijkbaar al mee begonnen waren (Je gebruikt ook zo lekker veel lood wanneer je uitsluitend met pluggen vist..). Toen ik dit bericht zag verslikte ik me letterlijk in mijn drankje!

Lood is nog steeds een volstrekt legaal middel om je aas op diepte te houden, en er zijn nog niet eens concrete plannen om dit überhaupt wettelijk te verbieden. Daarnaast is het aandeel aan “verloren” lood in het gebied totaal verwaarloosbaar. Niemand maakt mij wijs dat dat ene verloren dropshotloodje op een dag een enorme impact op het aquatisch milieu heeft. Daarnaast dwingt dit de deelnemers aan de toernooien (waaronder ikzelf) tot grote investeringen. Als ik zo eens in mijn eigen tackleboxen kijk, gaat vervanging van al mijn loodkoppen, dropshotloodjes en loodhagels om softbaits uit te balanceren me behoorlijk in de papieren lopen, zeker met de soms bizarre prijzen die voor wolfraam alternatieven worden gerekend!

 

Verkeerde prioriteiten

 

Begrijp me niet verkeerd: Ook ik hecht waarde aan een schoon milieu, en uiteindelijk zullen we inderdaad van het lood af moeten. Daar is wat mij betreft geen enkele discussie over. Maar wanneer je als federatie nu opeens wél de geforceerde daadkracht gaat vertonen die je in het dossier “beroepsvissers” maar niet laat zien diskwalificeer je jezelf in mijn ogen volledig als vertegenwoordiger van de sportvissers! Het is gewoon een kwestie van prioriteiten stellen, en daar schort het bij de federatie opzichtig aan. Iets wat me ook al opviel in een persoonlijk onderhoud dat ik vorig jaar met de directeur hiervan had.

 

Dit gesprek, naar aanleiding van de ophef over de verlengde vistijd voor Klop binnen de gesloten tijd, en de duidelijke roep om actie vanuit de sportvissers, was enorm teleurstellend! Mij werd verteld dat er geen enkel initiatief meer zou worden ondernomen op juridisch gebied, aangezien dit toch kansloos was. Daarnaast werd meteen ook even gemeld dat dit probleem überhaupt geen hoofdzaak was qua prioriteit: Vissteigertjes in woonwijken in Dordrecht waren net zo belangrijk, en het belang van ondernemers in deze sector als ik was al helemaal non-existent: De federatie vertegenwoordigt immers uitsluitend de hobbyisten.Daarnaast gaf functionaris aan tegen elke prijs “constructief” te willen samenwerken met de beroepsvissers. Ik ben toentertijd ziedend van woede het gesprek uitgelopen, en mijn vertrouwen in deze directeur is nog steeds onder het vriespunt.

 

“Constructief” willen samenwerken met een sector die de ene overtreding van de Visserijwet na de andere pleegt klinkt mij in de oren als de sukkel die maar bij zijn vrouw blijft, terwijl ze affaires met het halve dorp heeft. Een pijnlijke zelfkastijding tegen beter weten in, waar stevige beslissingen uiteindelijk de oplossing hadden kunnen bieden. De met veel tamtam opgerichte belangenvereniging voor ondernemers in de hengelsport is daarnaast ook blijkbaar nog eens een stille dood gestorven, dus ook uit die hoek hoeven we geen oplossingen meer te verwachten helaas.

 

Cynisme

 

Het enige dat deze kolder mij persoonlijk oplevert is een hoge mate van cynisme.

Inmiddels weet ik de hoekjes in het gebied wel te vinden waar Klop cum suis niet kunnen komen, en inmiddels heb ik zoveel electronica aan de boot hangen dat ik een verloren muntstuk op acht meter water nog zou kunnen lokaliseren, dus die laatste paar vissen ga ik ook in de toekomst nog wel voor mijn gasten weten te vinden. Die kunnen ze daarna dan netjes terugzetten, zodat ook die uiteindelijk door het beroep kunnen worden weggevangen. Alles moet immers op!

 

Maar ik vind het enorm jammer voor al die enthousiaste sportvissers met minder waterkennis en apparatuur, die steeds meer moeite zullen moeten doen om toch nog hun visje te vangen in hun zuurverdiende vrije tijd. Nog steeds beseffen de boven ons gestelden niet wat een enorme toeristenmagneet onze delta zou kunnen zijn, en wat een enorme economische en ecologische waarde de mogelijkheden in dit prachtige gebied vertegenwoordigen! Als federatie zou ik desnoods tot het hoogste Europese niveau blijven doorprocederen. We hebben gezien hoe de pulsvissers weer rap terug hun mandje in zijn gebonjourd door Frankrijk, en wanneer Frankrijk en Duitsland vernemen hoe hun investeringen in trekvis op de rivieren teniet worden gedaan door een handjevol binnenvissers lijkt het me geen ondenkbaar scenario dat ook deze vissers vroegtijdig met pensioen kunnen. Daar zouden wat mij betreft de prioriteiten moeten liggen, inplaats van roomser dan de paus op wetgeving qua lood voorop te lopen. Maar da’s natuurlijk niet constructief samenwerken met het beroep hè?

 

Toch een goed weekend.

6 comments

    1. Ik ben het volledig eens met je Johan! Laatste tijd heb ik ook meer activiteit gezien bij de stropers. Mijn vangsten ziin ook waardeloos de laatste tijd en ik zie nauwelijks vis onder de boot. Word een beetje moedeloos, omdat de strijd tegen de gereformeerde lobby hopeloos is. Maar dit gaat toch dwars tegen alle maatschappelijke trends in? Dit kan toch echt niet langer?

  1. Beste Johan ik heb met veel interesse je artikel gelezen. Ik ben ook roofvisser vooral op snoek godzijdank woon ik in Zwolle waar veel mogelijkheden zijn om te roofvissen zowel van af de kant als vanuit de boot. Mijn idee is om samen met een aantal , bekende, vissers in april of mei actie te ondernemen. Vooral de politiek zal er van op de hoogte gebracht moeten worden dat het economisch belang van de sportvisserij veel groter is dan de binnenvisserij concreet denk ik aan publiciteit zoeken via media benaderen politici en evt demonstratie in den haag desnoods Brussel compleet met visboten en toebehoren om het grote publiek duidelijk te maken dat veel sportvissers hun hobby serieus nemen en er veel geld aan besteden. Je kunt nog zoveel artikelen schrijven , ik denk dat aktie ondernemen veel beter is!

  2. Ik zeg geen lood aan mijn tuigje dan geen loodpees meer onder de metten van het beroep. Mijn loodje ligt er maar een paar uurtjes in de van het beroep 24/7

  3. Ook in Friesland zie ik vergelijkbare situatie. Ook daar horen we nul komma nul van Sportvisserij Friesland over acties tegen beroepsvissers. Vergunningen worden uitgegeven; zelfs voor vissen in Fryske Gea natuurgebied. En niemand dient bezwaar in. Ook worden vergunningen doorgeschoven naar andere beroepsvissers met desastreuse gevolgen rondom Leeuwarden. Sportvisserij Fryslan staat erbij en kijkt ernaar. Houdt ons zelfs tegen als we in actie willen komen.

    Kom van je bureauzetel af en ga gesprek aan met instanties hoe we dit kunnen stoppen. Desnoods door uit te kopen. Ik betaal wel mee.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.