Pareto

Bindende leestip!

 

Waardevolle inzichten

 

Momenteel ben ik s’avonds bezig aan het boek “Het 80-20 principe” van Richard Koch, en dat leest niet bepaald lekker weg.. Al vanaf kinds af aan heb ik altijd een redelijke hekel aan wiskunde gehad, en dit boek staat vol met statistiek, tabellen en formules. Toch denk ik dat dit één van de belangrijkste boeken is die ik in mijn leven in handen heb gekregen, naast Napoleon Hill’s Think and grow Rich. Waar dit laatste boek me vooral een verandering in mindset heeft gebracht,  die ervoor heeft gezorgd dat een leven in loondienst voor mij geen optie meer is, leert het boek van Koch me om prioriteiten aan te brengen in het dagelijks leven. Zowel qua werk als privé, wat in mijn geval natuurlijk aardig door elkaar heen loopt.

 

De kern van het betoog van Koch is dat het universum, in tegenstelling tot de communis opinio niet in balans is, maar in een disbalans die grofweg neigt naar een 80% tot 20% verhouding. En dit is op griezelig veel zaken toepasbaar! Zo blijkt ongeveer 20% van je relaties verantwoordelijk voor ongeveer 80% van je interactie (loop je social mediaprofielen maar eens na!), is ongeveer 20% van je activiteiten verantwoordelijk voor ongeveer 80% van je resultaten en ga zo maar door. Het wordt in de bedrijfskunde ook wel het Pareto-principle genoemd, naar de Italiaanse econoom Pareto die dit principe voor het eerst op schrift stelde.

 

 

Weer een mooi resultaat van de juiste tactiek!

 

 

Het mooie aan het Pareto-principe is dat je het ook kunt toepassen op je visserij! Het blijkt namelijk dat je de opgedane inzichten één-op-één kunt extrapoleren naar je stekkeuze, techniek en presentatie, en dat dat instant succes oplevert.

Een graafsessie in mijn eigen vangstgegevens leverde me een enorme hoeveelheid data op, en nadat ik de analyse hiervan voor mezelf op papier heb gezet heb ik deze van de week gelijk toegepast in de praktijk. En met succes! Ondanks dat de vis allesbehalve “los” was, hebben Joris en ik het maximale resultaat uit de gegeven omstandigheden weten te halen, met de vangst van bakken van snoekbaarzen en baarzen. En ook hier kwam het 80-20 principe weer opzichtig om de hoek kijken!

 

Van alle visstekken in mijn werkgebied leverde namelijk maar zo’n 20% daadwerkelijk aanbeten op. Het zijn dezelfde stekken die de afgelopen weken sowieso al erg productief zijn, dus dat is op zich nog geen wonder. Interessanter was dat binnen die stekken er ook nog een zeer duidelijke “stek in de stek” bleek te zitten. En je raadt het al: Die mat qua oppervlakte grofweg 20% van de stek als geheel. En dit op meerdere stekken. Zo was op de ene stek (een grote kuil van maximaal 8 meter diep) een stukje structuur op de bodem van hooguit 15 meter lengte verantwoordelijk voor alle gevangen vissen, en was op een andere stek de ondiepere overgang tussen twee diepe kuilen de hotspot.

 

 

Een voetbal-baars van de ondiepte tussen twee kuilen!

 

 

Naast stekkeuze is het principe ook toepasbaar op het gebruikte kunstaas. Het leeuwendeel van mijn vangsten is de afgelopen periode gedaan aan een kleine selectie van mijn kunstaas. Hier ging het 80-20 principe zelfs naar een 95-5 verhouding toe, want eigenlijk is de meeste vis maar gevangen aan drie kunstaasjes: De 15 centimeter Lieblingsköder shad in whiskey-orange, de Quantum Q-paddler 15 centimeter in Sand goby en diezelfde shad in de kleur proper baitfish. Het is bizar om te zien dat de vis zo’n duidelijke voorkeur voor deze aasjes had, terwijl ik met alle mogelijke aasjes en kleurtjes heb geëxperimenteerd. En in die correlatie is het ook niet gek dat elke visser zijn eigen absolute favorieten heeft, waardoor het meeslepen van tackleboxen vol kunstaas steeds zinlozer lijkt te worden..

 

Uiteraard verandert de juiste stekkeuze en het juiste kunstaas per seizoen, want ik weet nu al dat ik de komende weken veel vis zal gaan vangen op dat ene ondiepe plateau in het gebied, aan dezelfde ABU lepel als vorig jaar. Een nieuw jaargetijde, een nieuwe 80-20 regel!

 

 

snoek
Nieuwe lente, nieuwe beproefde vismethodes.

 

 

Het is dan ook essentieel om voor jouw visserij jouw eigen Pareto-principe te gaan bepalen. Door grondige analyse van je eerdere vangstgegevens bepaal je snel de lonende strategie voor het aankomende voorjaar, en alle seizoenen die daarna gaan komen. Het levert je niet alleen het plezier van meer en mooiere vangsten op, maar ook een enorme efficiency in je visserij en minder verloren tijd aan niet-effectieve stekken en methodes! Want onze tijd is al kostbaar genoeg!

 

Goed weekend!

 

P.S. Mocht je hulp en handvatten nodig hebben om jouw 80-20 regel vorm te geven, en zo je visserij efficiënter en effectiever te maken; investeer eens in een gidsdag met onze unieke Pareto-methode!

 

 

 

2 comments

  1. Pingback: Hieperdepiep -

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.