Op de drempel

snoek paai
Collega Erik met een snoek van de ondieptes

 

Eindelijk weer zicht op lente.

 

In het blog van vorige week hintte ik al op de enorme zin in de voorjaarsvisserij die me al een week of twee in de greep houdt, en het is leuk om te zien dat de eerste voortekenen zich nu beginnen voor te doen in het gebied.

Dankzij de goede verstandhouding met de andere “vaste” sportvissers in het gebied hoor je zo links en rechts nog eens wat, en kun je een patroon gaan opstellen om de komende weken de aanpak op te baseren qua gidsdagen. En dat is belangrijk, want de agenda voor de tweede helft van februari en maart begint gelukkig alweer aardig vol te lopen na een paar veel te stille weken.

 

Zo blijkt dat de vis nu echt volop in beweging is, waarbij vooral de snoek inmiddels de eerste kwartiermaker is. Veel is nu afhankelijk van het weer, dus we hopen enorm op een paar zachte weken en het verder uitblijven van vorst. Het nachtmerriescenario van maart vorig jaar zit nog in ons collectieve geheugen geprent, en wat gooide al die late vorst een roet in het eten! Wintervisserij tot aan de seizoenssluiting: Het is te hopen dat dit geen tweede jaar gaat gebeuren.

 

 

Wintervisserij in maart afgelopen jaar…

 

 

Want wat is de “normale” visserij in de tweede helft van februari en maart geweldig! Ontluikende en exploderende natuur, leefbare temperaturen na een paar maanden koukleumen en het afscheid van de verticaalhengel voor een paar weken. Lekker actief werpen met alles wat de vis maar op prijs stelt, en een prachtige visuele visserij op actieve vissen. Veel vis op een paar plekken, dus heb je ze gevonden; dan is het feest! En zeker in de eerste weken is de vis nog op zijn dikst ook, dus fotogenieker worden ze de rest van het jaar niet..

 

Het was dan ook mooi om na twee vruchteloze weken van uitproberen nu de eerste vis op de paaistekken tegen het lijf te mogen lopen! Een goede tip van een collega-visser bracht me van de week samen met collega Erik naar een stek die ook afgelopen najaar al goed liep, en de side imaging op het nieuwe Garmin systeem loog er niet om: De rand van het talud lag werkelijk tjokvol met signalen! De eerste worp leverde gelijk een “aanbeet” op, en een gierende run door de slip. Helaas bleek dit tumult te worden veroorzaakt door een enorme brasem, die in de rug gehaakt was. Toen ook de tweede worp eenzelfde slijmjurk opleverde, was het tijd om verder te zoeken.

 

 

Slijmjurk a-go-go

 

Bij de tweede pluk signalen die we op een plateau tegenkwamen liep het anders: Allereerst ving Erik bij de eerste worp een mooi paairijp mannetje op zijn hoog geviste shad, en zelf kreeg ik een flinke aanbeet op mijn Salmo Fatso. Dit was een flinke vis die meteen flink lijn nam, maar deze werd helaas verspeeld. Hierop volgden nog enkele tientallen volgers tot bij de boot, gemiste aanbeten en verspeelde vissen, samen met ongeveer een dozijn aan gevangen vissen, en het viel op dat dit allemaal wat kleinere mannetjes waren. De grote vrouwtjes waren dus blijkbaar nog niet in groten getale op de stekken gearriveerd, en ook waren lang niet alle typische paaistekken al voorzien van enige vis. Maar de toon is gezet, en het feest staat nu op punt van beginnen!

 

En dat maakt de zin in een mooi voorjaar echt enorm groot! De lange termijn weersvoorspellingen zien er veelbelovend uit, zonder verwachte vorst. Het vergt nog maar een paar zonnige en relatief warme dagen, en de vrouwtjes zullen zich ook gaan melden op het ondiepe. Eventueel samen met de snoekbaarzen en de baarzen, die zich ook al incidenteel hebben laten zien de afgelopen dagen. Het bezorgt me slapeloze nachten van blije verwachting, en ik heb ontzettend veel zin om deze mooiste visserij van het jaar met mijn gasten te gaan delen! Het worden geweldige weken!

 

Geniet ervan!

 

Goed weekend!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.