Reikhalzen

Niet echt wat ik onder lente versta.. Een dichtgevroren Biesbosch maart vorig jaar.

 

Weg met die winter

Eigenlijk ervaar ik het nu al een paar weken zo, en zie ook bij andere vissers de eerste symptomen nu wel een beetje ontstaan: We zijn die winter zo langzamerhand wel weer een beetje zat.

Hoewel we wat het weer betreft nog maar weinig “echte winter” hebben gehad, gedraagt de vis zich in deze periode van het jaar toch als zodanig. Vooral de trage aanbiedingen van het aas zijn nu succesvol, en de vis is ook nog redelijk diep te vinden hier in het gebied.

 

Wél dikke snoekbaars!

 

Nu levert deze periode met name wel veel echt grote snoekbaars op, en dat is natuurlijk altijd gaaf! Prachtige, dikke vissen, die vol kuit zitten momenteel laten zich nu goed vangen op de steilere taluds op een meter of vier à vijf diep.

We hebben er intussen alweer aardig wat mogen vangen, en wat opvalt is dat de verticale aanbieding hier nu beter werkt dan werpend vissen. De trage vis geeft de voorkeur aan (grote) shads die net boven de bodem zwevend worden aangeboden, en vermoedelijk is de werpende presentatie nu net even te snel.

 

Overigens laten de baarzen zich op deze manier wél goed vangen, en dat is natuurlijk ook een prachtig doelwit voor een gidsdag. Er zwemmen hier namelijk behoorlijk grote exemplaren rond, en ook dit najaar hebben we weer aardig wat vissen rond de magische halvemetergrens mogen foppen. Prachtige vissen natuurlijk, die ook al wat ondieper bivakkeren dan hun grotere neven. Zo rond de twee à drie meter zijn ze nu prima te vangen. Het is soms even zoeken, maar we hebben inmiddels de beste stekken wel helder in kaart gebracht.

 

Mooie strijders zijn het!

 

Toch begint de voorjaarsvisserij momenteel wel heel erg te kriebelen, en stiekem mag het van mij zo langzamerhand wel warm water gaan regenen (terwijl ik dit schrijf vallen net de eerste sneeuwvlokken in Tiel). Het voorjaar is samen met de herfst wat mij betreft de mooiste periode om te vissen, en we kijken er stiekem alweer naar uit terwijl we diep weggedoken in het warmtepak traag zitten te verticalen..

 

Het is dan ook een mooi vooruitzicht om weer lekker actief de ondieptes af te werpen in een pril voorjaarszonnetje, en zeker het vroege voorjaar kan nog voor geweldige verrassingen zorgen! Want er is nog geen sprake van de magere, afgepaaide vissen van de seizoensopening straks. De vis is nog mooi dik, en in de kracht van zijn leven nu. Klaar om het gebied weer te overspoelen met nageslacht!

 

Het is ook een verslavende visserij die menig vissershart op hol brengt!

Menig fanatiek roofvisser is er tegen beter weten al een beetje mee begonnen, en ook zelf doe ik alweer mee aan de “wedloop” om de eerste paairijpe vissen van de ondieptes af te trekken.

Wanneer ik nu zonder gasten het water op ga, beperkt de visserij zich voor mij alweer volledig tot het afwerpen van mooie kantjes, baaitjes en ondiepe plateaus. En behalve wat kleine snoekjes (die daar sowieso al wel lagen) heeft dat helaas nog niets opgeleverd. Vandaar dat ik ook erg weinig vangsten kan delen de laatste twee weken.

 

Ondiep plateau met rietkraag: Een eersteklas voorjaarsstek!

 

Maar je zult er maar te laat bij zijn…

Dat wil natuurlijk niemand, dus we benutten onze “trainingsdagen” volledig om de eerste vissen op deze manier te verleiden. De dieper liggende vis is momenteel alleen voor de gasten. Ik heb immers liever dat zij die dikke stekels  vangen dan dat ik dat zelf doe.

 

Het zou toch fijn zijn als komende maart zich ook echt als maart gaat gedragen. Waar het voorjaar het jaar daarvoor zich een beetje liet verpesten door bijzonder laag water voor de tijd van het jaar, was afgelopen maart sprake van één van de heftigste (dubbele) vorstperiodes van de recente geschiedenis. En dat gooide de boel goed in het honderd hier in het gebied! Tot aan de gesloten tijd bleef de vis geheel in de winterstand staan, en het was pas bij de seizoensopening twee maanden later dat er weer van een normale situatie sprake was.

 

Wat dat betreft kijk ik met plezier terug op het voorjaar van drie jaar geleden. Dat was er één uit het boekje wat mij betreft! Prachtige vissen van water van nog geen halve meter diep kwamen aan boord, met een mooie Lek en Waal die flink smeltwater aan het afvoeren waren. Alle omstandigheden waren toen ideaal, en wat hebben we lopen harken in die periode! Het leverde prachtige herinneringen op, die hopelijk weer snel opgehaald kunnen worden.

 

De komende weken blijf ik dus stoïcijns en tegen beter weten in de paaistekken afwerpen tot de actie weer begint. Want beter er te vroeg, dan te laat bij!

 

Goed weekend!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.