Stekelvarkens

Ik ben minstens net zo blij met een nieuw PR voor gasten als zijzelf!

 

 

Wat zijn ze gaaf!

 

Het is in deze tijd van het jaar een geweldige vis om gericht achteraan te gaan, en een prachtige invulling van de wintervisserij naast de dikke snoekbaarzen en incidentele snoek die voorbij komt: De baars!

Hier in het gebied barst het letterlijk van de grote baarzen, en juist nu blijken ze erg goed te vangen te zijn. Eigenlijk vangen we momenteel helemaal geen kleine exemplaren. Alles is groot, en met groot bedoel ik 40+ centimeter. Beste bakstenen dus!

En momenteel zijn ze niet alleen groot, maar ook nog eens enorm dik. De vis heeft zich voor de winter al flink vol lopen vreten, en de vrouwtjes zitten ook nog eens vol met kuit. Ze zijn nu dus kogelrond, en beresterk.

 

 

Deze mooie baars kwam aan boord door een net geleerde techniek.

 

 

Waar ze voorheen nogal eens als bijvangst tijdens het verticalen op snoekbaars voorbij kwamen, ben ik de afgelopen dagen me gaan verdiepen in het gericht vissen op deze grote strijders, en dat niet zonder succes. En dat heeft een mooie extra optie naast de eerder genoemde visserijen opgeleverd waar we onze gasten weer kennis mee kunnen laten maken. Het is af en toe geduld hebben, maar heb je ze gevonden, zijn er meerdere vissen vanaf een paar vierkante meter te vangen.

Ik neem jullie mee naar de vistechniek en stekkeuze die ik hiervoor toepas, en hoop dat je er wat aan hebt in je eigen visserij op deze prachtige soort.

 

 

Stekken in overvloed

 

Als er één gebied is waar het lonend is om gericht op grotere baars te vissen, dan is het wel de Biesbosch en de omliggende grote wateren!

Belangrijk is immers dat de grote baars ook daadwerkelijk in het water waar je vist aanwezig is, en dat is lang niet overal het geval. Hier zitten ze wel, en behoorlijk in aantal ook!

 

Hier draait het allemaal om: plezier in het vissen!

 

Sowieso kun je als vuistregel nemen dat groot water ook grote vissen bevat, dus daarmee selecteer je al mooi door in je stekkeuze. Wateren als Amer, Hollandsch Diep en Haringvliet zijn natuurlijk legendarisch qua formaten van alle roofvissen, en de baarzen hier zijn daar geen uitzondering op.

De techniek die ik qua stekkeuze zelf graag toepas, is het vissen “van ondiep naar diep”. Dat houdt in dat ik eerst de ondiepe plateaus afwerk, en bij het uitblijven van vangsten steeds wat dieper ga vissen. En dit geldt ook voor de waterlaag op de stek. Eerst de hoogste waterlagen, daarna rond de bodem. Zo kom je ze vroeg of laat een keertje tegen!

Ook ben ik zelf gek op “randjes”: Structuren onder water zoals een steil talud dat vanaf het plateau naar dieper water leidt, obstakels in het water en de resten van plantenbedden die nog overal aanwezig zijn.

Met name plateaus met steenstort aan de kanten hebben nu mijn interesse, want ik heb toch het idee dat de baarzen graag stenen in de buurt hebben. Het treft dat de Biesbosch vol zit met dat soort kantjes, dus er is keus in overvloed wat dat betreft.

 

Deze kwam precies een centimeter te kort voor de magische grens van 50 centimeter!

 

Wanneer de ondiepe plateaus niets opleveren, vis ik nauwgezet de steile taluds af, tot aan de voet onderaan het talud. En vaak vind je de vissen nu ondiep, zo tussen de halve meter en 2,5 meter.

Waarom dit precies zo is weet ik eerlijk gezegd niet, het zou kunnen dat dit de eerste vissen zijn die naar paaimogelijkheden zoeken, en daarvoor de ondieptes optrekken. Tot enige weken terug kwamen diezelfde vissen van grotere dieptes af, nu ligt de focus alweer op de ondieptes. Wanneer de actie daar langere tijd  uitblijft verkas ik pas naar dieper water. Het is een kwestie van geduld, en van het minutieus afvissen van de stekken voordat je verder zoekt.

 

 

Vistechnieken 

 

Eerlijk gezegd ben ik niet zo gecharmeerd van het toepassen van heel veel verschillende technieken in deze visserij. Hoewel zeker erg effectief zijn de finessetechnieken als Texas-/Carolina Rig niet per sé mijn favoriet.

Door stroming en wind mis je vaak het benodigde gevoel hiervoor op het grotere water, met een flinke zijwind en een schommelende boot onder je voeten. Persoonlijk vind ik dit geschiktere technieken voor rustigere omstandigheden, maar de vangsten van mensen die zich hierin hebben gespecialiseerd bewijzen natuurlijk bij voorbaat mijn ongelijk hierin..

 

De techniek die ik zelf toepas is eigenlijk vreselijk simpel, en ook heel makkelijk uit te leggen aan mijn gasten.

Vissen doen we werpend met kleinere shads met schoepstaart. Een mooi allround gewicht voor het kopje is tussen de 7 en 10 gram, met een shad van een centimeter of negen. Dit is een prima allround-aasje voor deze visserij, dat op meerdere manieren te vissen is.

 

 

Double hookups komen voor als je een schooltje hebt gevonden!

 

Meestal start ik de sessie met het afvissen van de bovenste waterlagen op de stek. Inwerpen en gewoon spinnend binnendraaien is dan een simpele doch doeltreffende methode. Vaak zijn de aanbeten loeihard op deze manier! Het schoepstaartje in combinatie met de flankende actie van de gebruikte shads zijn dan alles wat nodig is om de vis te triggeren.

 

Wanneer dit geen aanbeten oplevert gaan we over op het vissen tegen en boven de bodem op dezelfde stek. De shad uitwerpen, molenbeugel dicht (Yep, dit is de enige visserij waar ik nog een molen voor gebruik), drie slagen geven en wachten tot de shad weer neerploft op de bodem. En dat dan herhalen totdat je het kunstaas weer binnen hebt. Een aanbeet verraadt zich door een tik op de top, en eigenlijk mis je hiermee verdomd weinig aanbeten! Op de stek waar momenteel veel grote baars wordt gevangen verzamelt zich momenteel ook enorm veel brasem, dus helaas komt er nog wel eens een al dan niet valsgehaakt exemplaar van deze snottige soort tussendoor. Het hoort erbij zullen we maar zeggen..

Wanneer ook dat geen aanbeten oplevert, gaan we nog echt óp de bodem vissen. Inwerpen, laten zakken en langzaam over de bodem terugslepen heeft al menige visdag gered. Aanbeten voelen als vastlopen aan de bodem, waarna het kenmerkende gebonk van een vechtende baars volgt. Het is het proberen waard!

 

Wanneer we het plateau zo nauwkeurig hebben afgevist, en aanbeten uitblijven, verkassen we naar het talud en de voet van het talud.

Dit kan verticalend worden afgevist, maar ook werpend is het vaak effectief vissen. Leg de boot op het diepe, en herhaal de procedure van hierboven, eventueel met een wat zwaarder kopje.

De ene keer geeft de vis de voorkeur aan een verticaal aangeboden presentatie, de andere keer is werpend aangeboden aas weer favoriet. Het maakt het spelletje uitdagend en avontuurlijk om uit te zoeken welke aanbieding het meest gewaardeerd wordt.

 

Dik over de magische grens heen!

 

Kortom; de gerichte visserij op baars is een prachtige manier om de koude maanden door te komen, zeker wanneer de snoekbaars weer eens zijn nukken heeft!

Niet alleen is het een geweldig mooie en fotogenieke vis, met zijn mooie strepen en knalrode vinnen, maar ook is de baars een knokker van formaat en eigenlijk best makkelijk te vangen wanneer je ze eenmaal hebt gevonden. En dat op heel veel verschillende manieren, want naast shads zijn ook kleine plugjes, spinners en spinnerbaits prima te gebruiken voor het vissen op deze prachtige rover.

 

Ik wens je er veel succes mee!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.