Meer beeld, dus meer vangsten. Zo simpel is het..

 

Wat een verschil!

 

Nu de roodgloeiende pinpas eindelijk weer is afgekoeld na alle investeringen van de laatste tijd, was het deze week eindelijk de mogelijkheid om Boot 2.0 in de praktijk aan het werk te zien. Na eerst zelf een paar dagen alleen op het water te hebben geïnvesteerd om eventuele kinderziektes uit de systemen en motor te halen (bleef overigens beperkt tot het iets naar beneden verstellen van het stationairtoerental van de motor) hebben we daarna een mooie en succesvolle visdag met Wiljo gehad op een water in de buurt, om zo de hardware tijdens een echte visdag te testen.

 

Overigens is vissen met Wiljo altijd een feestje! We hebben het allebei altijd erg druk met allerlei visafspraken, dus wanneer wij met zijn tweeën in de boot zitten, is dat meestal omdat de omstandigheden op de desbetreffende dag dermate slecht zijn dat alle anderen thuis op de bank zitten. Of het nu de mega-sneeuwbui van precies een jaar terug, kou, regen of wind is; vissen zullen we! Allebei zijn we dermate fanatiek dat we ons daar niet door laten afschrikken, en daardoor zijn onze visdagen ook altijd erg succesvol. Ook die stormachtige zaterdag vorige week was daarop geen uitzondering: Dikke snoekbaarzen en baarzen vlogen regelmatig de boot in! Mede door het voortreffelijke LiveScope-systeem, dat elke vis vlakbij de bodem verried, en een prachtig beeld gaf van de vis die je kunstaas naderde en aanviel.

 

Wiljo doet niet moeilijk

 

Filmpjes

 

Zelf vind ik dit systeem zó een ontzettende impact hebben, dat ik mezelf ook op het vloggerspad heb gewaagd, en met een action cam op een flexibele nek beelden gemaakt en gepubliceerd heb van al dit moois. Voor mij eigenlijk redelijk nieuwe materie, want behalve wat kazige uitlegvideo’s van een poos terug heb ik me eigenlijk niet zo met video beziggehouden. Iets met leeftijd vrees ik..

Het grappige is dat de beelden die ik na een visdag plaats tweeledige reacties oproepen. De ene groep vindt het helemaal geweldig, maar een bijna net zo grote groep vraagt zich hardop af of “dit nog wel vissen is”. En dat vind ik eigenlijk best een aparte zienswijze. Zoals in elke activiteit, of dat nu de bouw, autotechniek of pak hem beet het bakken van brood is, vindt doorlopend ontwikkeling plaats. Wie kan zich nog voorstellen hoe het bijvoorbeeld is om  in een veertig jaar oude auto te rijden, wanneer hij of zij nieuw is gewend? 

 

Sonar

 

Maar eigenlijk zijn dat soort geluiden er altijd al geweest. Ik weet me nog te herinneren hoeveel commentaar er toentertijd op de eerste fishfinders te horen was! En dat waren nog maar eenvoudige apparaatjes die slechts wat zwarte streepjes op een grijze ondergrond lieten zien. Dan kunnen we toch wel stellen dat er een mooie ontwikkeling is doorgemaakt in relatief korte tijd! Zelfschrijvende cartografie, live beelden rondom de boot en side imaging hebben onze levens toch wel behoorlijk makkelijker gemaakt op het water, en wat mij betreft is dat een prachtige ontwikkeling!

Als ik de denkrichting van de sceptici doortrek, zouden we ons ook nog roeiend in een houten bootje met onze bamboehengels richting stek moeten begeven, om daar een worm of broodvlok aan de haak te hangen, en te wachten op iemand die we nog nooit hebben gezien. Dan ben ik toch erg blij dat we nu de mogelijkheden hebben die ons in deze tijd ter beschikking staan! Snelle boten, fishfinders, elektromotoren, grafiethengels en dyneemalijnen; je kunt niet ontkennen dat ze het vangstpotentieel enorm hebben verhoogd. Ook hier aan boord zijn de vangsten enorm toegenomen na alle investeringen, die daarmee elke cent waard bleken!

 

 

Alles voor de gasten!

 

En uiteindelijk is dat het belangrijkste van alles. Want dat is waar de gasten me mijn prijs voor betalen: Vissen vangen, en liefst veel en groot! Al zwemmen de bevers in polonaise langs de boot en gaan de ijsvogeltjes massaal op de bootrand zitten, uiteindelijk is dát waar je als visgids op wordt afgerekend, ondanks alle natuurpracht die de Biesbosch rijk is. Daarom ben ik wars van nostalgische overwegingen dat alles vroeger beter was, en verwelkom ik nieuwe technologie met open armen. Sterker nog: Vroeger was het ruk, en de vangsten in de moderne tijd staven die bewering.

 

Goed weekend!

One comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.