Spulletje

 

Focus op de winter

 

Waar we de afgelopen maanden hebben gebaad in warmte, was ook de visserij tot voor kort erg “zomers”: Werpend vissen en met een lekker vaartje slepen bracht vrijwel onbeperkt vis in de boot, waarbij met name de rijkelijk in de Biesbosch aanwezige snoek zich uitstekend liet vangen. Vooral glimmend kunstaas, zoals spinnerbaits en de goede oude lepel waren gewild bij snoekmans in het heldere water, en de aanbeten -soms vlakbij de boot- waren onvergetelijk! Het snoekenfeest bereikte zijn piek toen de watertemperaturen onder de twintig graden zakten, met het zwaartepunt zo rond de zestien graden watertemperatuur. Je kon eigenlijk niks fout doen, de vangsten kwamen toch wel.

 

Helaas komt aan alle mooie dingen een eind, en zo is voor mij ook het snoekseizoen als een nachtkaars uitgegaan. Na twee dagen schrapen voor drie visjes persten we er afgelopen vrijdag nog een mooi resultaat van zeven snoeken uit (waaronder ook een paar smurfen), maar de glans is er nu wel vanaf. Natuurlijk zien we allemaal de prachtige vangsten aan doodaas voorbijkomen momenteel, maar om heel eerlijk te zijn heb ik persoonlijk niks met die visserij, ondanks de geweldige resultaten die deze kan bieden. Laat mij maar lekker actief met kunstaas in de weer zijn. We gaan vanaf nu de focus dus weer geheel op snoekbaars leggen. Wat mij betreft toch dé wintervisserij op roofvis.

 

Pelagisch

 

Afgelopen snoekbaarsseizoen was veruit mijn beste ooit. Er zijn ongelooflijk veel vissen aan boord gekomen, met een paar prachtige uitschieters er tussendoor! Rustig verticalen was in veel gevallen de truc, en had je een wolk aasvis gevonden, dan was je spekkoper! Met name de grote bruine Lieblingsköder shads waren een echte bakkenmagneet, vooral wanneer je die langzaam tussen scholen brasem door viste. Een mooie visserij, die eigenlijk altijd wel resultaat opleverde. We zullen hem weer vaak gaan toepassen de komende tijd, zeker wanneer de aasvis zijn winterstekken in het gebied weer heeft ingenomen.

 

Opvallend is echter zeker de toenemende populariteit van het pelagische snoekbaarsvissen momenteel. En dat is niet zo gek: Wat komen er op die manier een bakken van snoekbaarzen boven! En dat niet alleen; ook grote snoeken, meervallen en zelfs grote roofbleien zien we bij de beoefenaars van deze tak van sport voorbij komen. Vaak zijn het formaten waar de verticaalvisser alleen maar van kan dromen, een toevalstreffer uitgezonderd natuurlijk. Het mag dan ook geen wonder heten dat ik afgelopen najaar zelf ook een aantal pogingen heb ondernomen om me hierin te bekwamen.

 

Best lastig!

 

En dan blijkt het nog best lastig te zijn! Aangezien ik het op dat moment met een simpele Lowrance HDS fishfinder moest doen, zonder side-imaging en andere toeters en bellen, was het erg lastig om goede signalen uit te kiezen en aan te prikken, zeker vanuit een boot die op het open water snel wegwaaide boven de vis vandaan. Naast heel veel voor de zakkende shad wegvluchtende vissen, wat natuurlijk van alles kan zijn hebben we een handjevol snoekbaarzen gevangen op deze manier. Niks bijzonders qua formaat, maar het geeft de burger toch moed, zeker nu we met onze dienst zijn verhuisd naar zo ongeveer het snoekbaarsmekka van Nederland!

 

Nu we weer aan de vooravond van een lang snoekbaarsseizoen staan, heb ik de keutel toch maar ingeslikt, en geïnvesteerd in nieuwe hardware om me in deze visserij verder te bekwamen, en zo mijn gasten een nieuwe en supergave manier van vissen te kunnen bieden. Niet alleen is de boot nu uitgerust met een gloednieuwe fronttroller, die de boot ondanks wind en stroming precies op de plek kan houden die op dat moment noodzakelijk is, maar ook is deze nu voorzien van een nieuw Garmin scherm, mét goede side-imaging om sneller vissen te kunnen spotten, mét de hagelnieuwe GLS10 LiveScope module.

 

Gamechanger

 

Op moment van schrijven zit alles er net op, en moeten we nog wat afstellen aan de montage van de transducers om de enorme fontein achter de boot bij hoge snelheid te verminderen, maar nu al is duidelijk dat dit systeem een enorme gamechanger in niet alleen de pelagische, maar eigenlijk elke verticale visserij is! Tijdens de eerste proefvaart op een lokale plas kregen we het kunstaas al haarscherp in beeld op elke diepte, evenals een schooltje kleine vis die we een half uur lang hebben kunnen “achtervolgen”, obstakels als verzonden bomen en meerpalen die duidelijk zichtbaar waren. Twee kleinere vissen (waarschijnlijk baarsjes) kwamen even bij de shad kijken, zonder deze te pakken, en dit was precies te volgen op het scherm. Daarnaast waren ook vissen die stijf tegen de bodem lagen nog te onderscheiden, en kwamen deze soms zelfs snel je beeld in zwemmen.

 

Aangezien de drukte er waarschijnlijk tot na de feestdagen wel een beetje uit is qua gidsen, biedt dit een prachtige mogelijkheid om me te gaan verdiepen in de enorme mogelijkheden die dit systeem ongetwijfeld zal gaan bieden op het water. Een mogelijkheid waar we volop gebruik van gaan maken, zodat we klaar zijn om de gasten een compleet nieuwe ervaring in snoekbaarsvissen te gaan bieden in het nieuwe jaar!

 

 

Goed weekend!

One comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.