Take five!

snoek
Ze vreten zich weer vol!

 

Juist nu de investering waard!

 

De afgelopen warme maanden is het een flinke toeloop aan nieuwe en terugkerende gasten geweest, en uiteraard maakt dat me dankbaar en tevreden! Ondanks de soms lastige omstandigheden hebben we toch elke dag onze vissen weer weten te vangen, en hebben de gasten kunnen genieten van het prachtige gebied en zijn bewoners. We hebben weken gehad die zó vol gepland met gidsdagen stonden, dat het bijna op werken begon te lijken! 

Nu de temperaturen stevig beginnen te dalen, is dat gelijk te merken aan de agenda. De massale toeloop van de zomermaanden begint inmiddels weer wat af te zwakken, en eigenlijk is dat jammer! Want juist de komende periode is het dé tijd om te investeren in een begeleide visdag bij Visgids Biesbosch!

In dit blog geven we je vijf redenen om juist de komende periode een gidsdag te boeken, en maximaal te profiteren van het seizoen:

 

Nu gaan ze vreten!

 

Met het snel zakken van de watertemperatuur gaat de roofvis onverbiddelijk in de “vreetstand”. Doordat de roofvis een reserve voor de koude winter wil aanmaken, jaagt ze in deze tijd van het jaar het actiefst op alle mogelijke prooien. De vis verliest zijn kenmerkende voorzichtigheid, en jaagt op alles wat op de juiste manier en op de juiste plek wordt gepresenteerd. Visgids Biesbosch helpt je uiteraard om op deze juiste plekken te komen!

Momenteel is bijvoorbeeld de snoek in het gebied echt uitstekend werpend te vangen, met kunstaas als softbaits, lepels of spinnerbaits. Veel mensen vinden dit de mooiste manier van snoekvissen, en de vangsten zijn op het ogenblik super te noemen! De snoek is momenteel flink agressief, en vaak vinden de aanbeten vlak bij de boot plaats. Een geweldig gezicht wanneer je de snoek in het heldere water op je kunstaas ziet duiken! Juist in het herfstseizoen, waarin de natuur zich langzaam klaarmaakt voor de winter, is de snoek nog op de ondieptes te vinden. En dit gegeven, samen met de toegenomen jachtlust van de snoek staat garant voor mooie visdagen in ons gebied!

 

Deze muiter pakte het aas vlakbij de boot!

 

De vis verzamelt zich weer

 

Momenteel zien we al duidelijk het samenscholen van enorme hoeveelheden prooivis voor de wintermigratie naar de overwinteringsplekken. Op dit moment komen we deze “aasballen” vooral nog op het wijd van Amer en Hollandsch Diep tegen, maar uiteindelijk zullen deze grote scholen witvis zich in de beschutting van de Biesbosch begeven, en uiteraard zal de roofvis hierbij in de buurt zijn!

Het afgelopen winterseizoen hebben onze gasten prachtige rovers rondom deze scholen prooivis mogen vangen, waarbij met name grote snoekbaars veelvuldig rond de scholen was te vinden. Deze hadden hier natuurlijk een rijk gedekte tafel voor handen. Momenteel merken we dat de wintertrek van start is gegaan, dus we kunnen de prooivis (en dus de roofvis) nu mooi “onderscheppen” op de trekroutes naar de winterstekken. En voor de baars en de snoekbaars geldt nu hetzelfde als voor de snoek: De buikjes worden rond gegeten voor een koude winter! Bij ons aan boord kun je hier maximaal van profiteren!

Zo zien we ze graag: Groot en dik!

 

Geen irritante pleziervaart meer!

 

Tijdens de ellenlange en snikhete zomer was het een kakofonie van allerlei pieremachochels op het water. Van schreeuwerige waterscooters tot hele colonnes motorkruisers; het maakte het vissen er niet relaxter op, en het beperkte je behoorlijk in je vismogelijkheden. Je moest ogen in je achterhoofd hebben, wanneer je een putje lag uit te werpen, want het was altijd maar de vraag of de “schippers” van de talloze huurbootjes je überhaupt zagen liggen.

Met het zakken van de buitentemperatuur en het aantrekken van het windje verdwijnt de irritante pleziervaart gelukkig als bij toverslag weer uit het gebied, en die gaan we tot zo’n beetje aan de seizoenssluiting ook niet meer terug zien. En dus kunnen we de focus vol op het vissen leggen, in plaats van het uitkijken voor aanvaringen. Het wordt weer mogelijk om verticaal te vissen op de diepere putten in het gebied, wat in deze tijd vaak een succesvolle aanpak is, zonder van de sokken te worden gevaren. En dat maakt de ervaring aan boord zoveel completer.

Verticaal gevangen uit één van de diepe putten; het kan nu weer!

 

Gidsboot 2.0

 

De topdrukte in de zomer heeft ervoor gezorgd dat we alle nodige investeringen aan onze boot en materialen hebben kunnen doen, en daarbij hebben we kosten noch moeite bespaard!

Zo hebben we geïnvesteerd in de nieuwste Minn-Kota I-Pilot fronttroller, met de meest accurate spotlock en een keur aan mogelijkheden qua autonome driftvaart, bootpositionering en gebruiksgemak. Hierdoor kunnen we ons volledig op het vissen concentreren, zonder ons zorgen te hoeven maken over het controleren van de boot. En daar profiteert de gast van!

fronttroller visgids biesbosch
De meest moderne fronttroller is inmiddels gemonteerd.

 

Daarnaast is de boot inmiddels voorzien van de nieuwe Garmin EchoMap SV92 fishfinder, voorzien van hoge resolutie Side Imaging, Down Imaging en autonoom plottende cartografie, welke tijdens het vissen continu de waterkaart verfijnt door middel van GPS in combinatie met de geïnterpreteerde sonarlogs. Dit zorgt real-time voor de meest accurate waterkaarten die er maar mogelijk zijn, en deze zorgen er voor dat we de juiste stekken altijd snel en goed weten te vinden!

Om dit systeem te perfectioneren zal het op korte termijn worden uitgebreid met het adembenemende Panoptix LiveScope systeem, dat een totaal nieuwe dimensie aan fishfindertechnologie geeft. Dit systeem is met name een enorme gamechanger voor de diepwater- en pelagische visserij op snoekbaars, en dit is als gast de kans om hands-on met dit fantastische systeem kennis te maken bij ons aan boord! Dat wil je niet missen! Weer een reden om de komende tijd bij ons aan boord te komen.

Binnenkort bij ons aan boord te bewonderen!

 

Wildlife ervaring

 

In het zomerseizoen is de Biesbosch dicht begroeid, waardoor het gebied zich presenteert als een soort groen labyrint. Prachtig natuurlijk, maar in deze toestand zie je maar een klein deel van de natuurschoon die de Biesbosch te bieden heeft. De ondoordringbare muur van groen onttrok in de zomer een groot deel van zijn schatten aan het zicht, en het is pas nu dat de coulissen langzaam geopend worden voor wie daar oog voor heeft.

In het najaar, wanneer het gebied zijn prachtige herfsttooi weer aanneemt, krijgt de liefhebber van natuurschoon pas écht waar voor zijn geld! Doordat het gebladerte langzaam van de bomen en struiken loslaat, kan het wild zich niet meer verschuilen. Hierdoor kom je op een gidsdag veel vaker oog-in-oog met de mysterieuze bewoners van de Biesbosch: Het haas, ree, hert, bever en vos, om er maar een paar te noemen. Naast het haarwild laat ook het gevogelte zich veel meer zien, met als absolute blikvanger de zeearend. Deze “vliegende deur” doet zijn bijnaam beslist eer aan, want de spanwijdte van deze vogel is ongekend! Ook de visarend (een iets kleinere soort), buizerd, sperwer, valk en wouw laten zich nu geregeld zien op hun jachtvlucht, net als het illustere ijsvogeltje.

Nu is het gebied op zijn mooist!

Waar wacht je nog op?

 

Kortom; juist nú is de tijd om de Biesbosch op zijn mooist te ervaren! Dit waren nog maar vijf redenen, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Naast goede vangsten is ook de rust nu inclusief, wat de ervaring van een gidsdag in de Biesbosch natuurlijk compleet maakt. Wij zorgen ervoor dat je op de juiste stekken terecht komt, dus alvast een zorg minder. Wij weten de weg tot in de kleinste kreekjes van het gebied.

 

Het enige wat je zelf nog hoeft te doen is naar onze website  te gaan, en je gegevens in te vullen!

 

 

Goed weekend!

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.