Ga voor je obsessie

Hier doe je het allemaal voor!

 

Drukke tijden!

 

De afgelopen week was er een samenloop van omstandigheden die me een overvolle agenda bezorgde aan gidsdagen: Allereerst was er zowel in Nederland als België sprake van een vakantieperiode, en daarnaast was er sprake van prachtig nazomerweer met zon, hoge temperaturen en weinig wind. Het resulteerde in een week met maar liefst vijf gidsdagen, en om heel eerlijk te zijn keek ik er van tevoren best wel een beetje tegenop.

In tegenstelling tot wat velen denken is gidsen behoorlijk zwaar werk. Zelfs de meest uitputtende werkdag die ik in vroeger tijden bij mijn werkgever had, komt qua intensiteit nog niet in de buurt van een dag met gasten op het water, en dat heeft -naast de blootstelling aan de elementen- vooral te maken met verantwoordelijkheid. Immers, je bent niet alleen verantwoordelijk voor de veiligheid van je gasten terwijl je met 50 kilometer per uur over zeer druk bevaren viswater vliegt, ook verwachten de gasten gewoon vangsten van je. En dat legt toch best druk op de schouders, want we weten allemaal dat roofvis soms gewoon “uit” staat. En dan moet je snel schakelen qua stekkeuze, vistechniek en targetvis. 

 

Ander soortje

 

Zo was de snoekbaars de afgelopen week enorm passief bij mij in het gebied. En juist deze week kreeg ik twee maal gasten aan boord, die deze soort nog nooit hadden gevangen en dat dus graag wilden. Het is bij allebei de gasten evengoed gelukt om ze hun eerste stekel te bezorgen, maar hierdoor gingen wel veel uren verloren aan het vruchteloos afwerpen van stekken voordat er eindelijk een resultaat in de boot kwam.

Het is daarom dat ik afgelopen week de focus vooral op het vissen op snoek heb gelegd, want deze was wél bijzonder los! En dat was best een stukje uit mijn comfortzone, want wie mij al een tijdje volgt weet dat ik zelf een vooral een achtergrond als snoekbaarsvisser heb. Op mijn “oude” gidsrondje deed ik niet anders! Het was de Predatortour, met zijn “verplichte” snoeken die me de basis van het moderne snoekvissen heeft bijgebracht, en de daar opgedane ervaring werkte de afgelopen week verbluffend goed! Met tientallen gevangen snoeken, waaronder een paar hele dikke konden wij de gidsdagen alsnog tot een succes maken.

 

Energie

 

Je kunt je voorstellen dat het veel energie heeft gekost om steeds weer die switch naar andere methodes en technieken te moeten maken, met alle prestatiedruk die bewust en onbewust in je nek hijgt, en dat was dus hetgeen waar ik voorafgaand aan deze drukke week ook zo tegenop zag. Het angstbeeld rees bij mij een beetje dat ik de vijfde dag niet meer de kwaliteit zou kunnen leveren als de eerste, maar niets bleek minder waar!

Ondanks dat dit me veel energie kostte, bleek het door noodzaak gedwongen  implementeren van andere methodes en targetvissen me juist enorm veel energie te geven. Elke dag werd ik gemotiveerder om de actieve snoeken achter de schubben te zitten, en we wisten ze ook steeds beter te vinden. Ik heb echt plezier gekregen in het vissen/gidsen op snoek, en de resultaten waren daar dan ook naar.

Deze week, waar ik van tevoren een beetje tegenop zag bleek voor mij juist de bevestiging te worden van wat ik onderbewust al wist: Ik wil niets anders dan dit! Voorafgaand aan deze week had ik altijd in mijn hoofd dat ik er “iets bij moest doen” om stabiliteit in een inkomen te verkrijgen, maar de realiteit is ingedaald dat ik eigenlijk helemaal niet gemotiveerd ben om ook nog andere, niet-hengelsportgerelateerde activiteiten op te pakken. Een ongelooflijke paradigma-shift!

Na de vijf gidsdagen viel ik letterlijk in een zwart gat, met pas weer afspraken aan het eind van de week, en lag ik letterlijk wakker van de drang om weer het water op te gaan! Het lijkt wel of het kwartje nu pas écht is gevallen: Het gidsen is mijn leven, vissen is mijn obsessie!  Dit betekent voor mij dat ik alles op alles zal moeten zetten om hierin te slagen, zonder irrelevante zaken ernaast te moeten doen, en ik ben hierin dan ook voortvarend aan de slag gegaan nu het nog kan.

We hebben enorme investeringen gedaan in hardware, van een hagelnieuwe fronttroller met de nieuwste technologie qua I-Pilot tot een high-tech scherm, dat klaar is voor het geweldige Panoptix LiveScope systeem (Yep, dat wordt inderdaad de laatste investering voor de komende tijd). Met deze investeringen zijn we helemaal klaar voor de komende jaren, en bieden we de gast alle randvoorwaarden om succesvol roofvis te vangen bij ons aan boord.

 

Groter denken

 

Soms denk ik dat we ons als visgidsen te vaak een beperkende mindset laten aanleunen door de buitenwacht, waardoor veel collega’s niet het risico durven te nemen hier helemaal voor te gaan. Maar zelf durf ik na de openbaring van afgelopen week al groter te denken. Met het tarief dat ik nu reken, heb ik aan zo’n 100 gidsdagen per jaar voldoende om van te leven, en de reserveringen te doen om alles draaiende te houden en te onderhouden. Op een jaar van 365 dagen (elke dag is voor mij een potentiële werkdag, vakanties uitgezonderd) is dat volledig realiseerbaar. En dan mogen er nog zat dagen uitvallen wegens slecht weer, ziekte of wat dan ook. Zo lang die 100 dagen geborgd zijn, is er niets wat me tegenhoudt om vol voor mijn obsessie: een leven op het water te gaan.

En dat is dus ook precies wat we gaan doen.

 

Goed weekend!

 

One comment

  1. Geweldig Johan 100 dagen van de 365.
    Dsg zou mooi zijn.
    Maar de belasting komt ook om de hoek kijken.
    Je hebt nu plezier in je werk en dat is ook wat waard.
    Groetjes MA

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.