Mindset is alles

 

Druk weekje

 

In een week waarin ik maar liefst vijf gidsdagen mag verzorgen schiet het schrijven van een blog er een beetje bij in. Het was voor mij dus de uitdaging om een blog op een eerder tijdstip te schrijven om op deze vrijdag te kunnen publiceren, en dat geeft toch zijn eigen dynamiek.

Zo weet de oplettende lezer dat ik in mijn blogs meestal een actueel onderwerp pak, maar aangezien ik dit schrijfsel een week van tevoren moet produceren wordt dat een lastig verhaal. in een week tijd kan er immers van alles gebeuren, en dan is je bijdrage een gevalletje mosterd na de maaltijd..

 

Lezen

 

Ik neem jullie daarom mee naar één van de boeken die ik momenteel aan het lezen ben. De laatste tijd plan ik elke dag tijd in om te lezen, wat niet alleen bijdraagt aan nieuwe inzichten en denkwijzen, maar ook een moment is om de hele digitale storm even enkele uren aan je voorbij te laten gaan. Noem het desnoods een meditatief moment, waarin je ook nog eens kennis opdoet.

Op moment van schrijven zit ik middenin “Think and Grow Rich” van Dr. Napoleon Hill, nadat ik het al twee keer eerder heb uitgelezen. Dit is typisch een boek dat vraagt om meerdere keren achter elkaar te worden bestudeerd, want er ontstaan telkens nieuwe inzichten!

En het leuke is dat je, door het bestuderen van de aanwijzingen die het boek geeft, behoorlijk met jezelf wordt geconfronteerd! En dat in zowel positieve als negatieve zin. Met name de vier stappen naar volharding, die echt als een rode draad door het boek lopen, geven mij als ondernemer het vertrouwen dat ik, ondanks al mijn tekortkomingen, fouten en blunders stappen aan het maken ben in de juiste richting. Ik noem ze hieronder.

 

Vastomlijnd doel

 

1: “Eén vastomlijnd doel, gesteund door een brandend verlangen het te vervullen”.

Toen ik twee jaar geleden startte met mijn bedrijf in de hengelsport, was dit nog vanuit een relatief vrijblijvend oogpunt. Leuke bijverdienste en een leuk speeltje om op te zetten. Ik kan de aankondiging inmiddels niet meer terugvinden, maar ik geloof dat ik daarin meldde “op kleine schaal” te gaan gidsen.

Hoe anders staan we er heden ten dage in! De vrijblijvendheid heeft plaatsgemaakt voor een brandend verlangen om hierin succesvol te zijn, en gaandeweg heb ik hier zelfs mijn vaste baan voor opgeofferd. Good riddance overigens; ik had er toch al een hekel aan..

Nu, twee jaar later ben ik hier 24/7/365 mee bezig, en werk ik er keihard aan om mezelf tegen elke prijs verder te ontwikkelen. We moeten nog enorm veel stappen maken, maar we zullen slagen. Linksom of rechtsom.

 

Vastomlijnd plan

 

2: “Eén vastomlijnd plan, dat voortdurend in daden tot uitdrukking komt”.

Ondanks dat mijn acties soms nog de structuur missen om de maximale vooruitgang te bieden, is het feit dát ik actie onderneem al een voorsprong op zich. Als ondernemer geloof ik echt dat het ondernemen van actie, zonder teveel perfectionisme te tonen het gene is dat de meeste resultaten oplevert. Om mijn plannen waar te maken heb ik de afgelopen tijd bakken met tijd en geld gestoken in mijn ontwikkeling als professional, en heb ik zowel geïnvesteerd in kennis als in compleet nieuwe hardware op de boot. Het hoort allemaal bij het vastomlijnde plan dat zich de afgelopen twee jaar in mijn hoofd heeft geworteld.

 

Gesloten geest

 

3: “Een geest die stevig gesloten is voor negatieve en ontmoedigende invloeden, waaronder de negatieve suggesties van familieleden, vrienden en kennissen”.

Aangezien Dr. Hill dit boek al in 1937 heeft geschreven, kon hij niet bevroeden wat de invloed van social media en internet op deze stap uiteindelijk is geworden! In welk vakgebied ook, of dat nou hengelsport, muziek, kunst, wetenschap of wat dan ook is; het aantal mensen dat zich door kritiek van anderen heeft laten weerhouden om echt te shinen in het leven is ontelbaar. En dat is jammer! Wanneer je grote stappen maakt zullen er altijd mensen zijn die je het succes misgunnen, en die je naar beneden zullen proberen te halen. Ook zelf heb ik hier nog altijd meer moeite mee dan ik zou moeten hebben, maar toch merk ik gaandeweg hier luchtiger mee om te kunnen gaan.

 

Mastermind

 

4: “Een vriendelijke alliantie met een of meer mensen die je aanmoedigen om zowel je plan als je doel te voltooien en verwezenlijken”.

Als er één stap van de vier is, die echt is geslaagd, dan is het deze wel! Niet alleen heb ik een uiterst begripvolle en ondersteunende partner en familie, maar ook heb ik een select aantal vrienden die me met raad en daad helpen mijn doelen te bereiken en me daarin op vele manieren te ondersteunen. Het Mastermind-principe blijk ik derhalve al toe te passen zoals in het boek omschreven, en ik denk ook dat dit één van de krachtigste instrumenten is die een ieder ter beschikking heeft!

 

Ja, en?

 

Wat probeer ik je nu in dit niet op de actualiteit gebaseerde, totaal generieke en tijdonafhankelijke blog mee te geven?

Wat je doel ook is als lezer van dit schrijfsel; net als ik een inkomen opbouwen met het volgen van je passie, de man of vrouw van je dromen veroveren, dat ene PR verbreken of desnoods alleen die mooie nieuwe hengel kunnen bezitten; het begint allemaal met mindset en het zorgen voor een omgeving die je steunt en indien nodig helpt.

En met die vier stappen uit het boek hoop ik je tijdens deze drukke week zonder tijd voor een actueel schrijfsel toch nog een stukje positiviteit en vechtlust te hebben meegegeven voor de uitdagingen die op je pad zullen komen!

 

Goed weekend!

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.