Het Blauwe Monster

 

Iets met kop en maaiveld..

Zum kotzen

De laatste tijd begin ik een redelijke aversie tegen (het gebruik van) Facebook te ontwikkelen.

En laten we eerlijk zijn; dat is redelijk hypocriet. Immers, de oplettende volger zal ongetwijfeld hebben opgemerkt dat ik er zelf ook redelijk actief op ben. Sterker nog, zonder het blauwe monster was ik niet waar ik nu ben.

Mijn gevoerde mediastrategie op diverse kanalen levert me vrijwel al mijn omzet op, samen overigens met de SEO-strategie voor mijn website. Ook die gaat lekker, gezien mijn posities in Google op de keywords waarop ik wil worden gevonden.

De interacties die ik waarneem op met name mijn “privé” facebookprofiel (wat het natuurlijk al lang niet meer is met zoveel “vrienden”, waarvan ik er maar een handjevol persoonlijk ken) verbazen me soms hogelijk. Het is daarom dat ik de focus de laatste tijd op het veel vriendelijkere en meer internationale instagram heb gelegd. (@visgidsbiesbosch)

Ouwe wijvengezeik

Ook nu was het weer raak; De man die Nederland heeft leren snoekvissen, een collega waar ik huizenhoog tegenop kijk als absolute vakman en ambassadeur voor de sport, had de euvele moed een foto van een gevangen snoek te plaatsen. Nergens werd gezegd wanneer dit exemplaar precies werd gehaakt, maar de facebooklosers kwamen spontaan uit alle hoeken en gaten om de goede man tot op de enkels af te branden.

Een gemene deler in de gratuite commentaartjes was dat de “commercie” blijkbaar te belangrijk was geworden ten opzichte van het welzijn van de vis. Grotesker oudewijvengezeik heb ik zelden gehoord..

Commercie

Ik ken geen enkele sector waarin er zo wordt afgegeven op mensen die hun kop boven het maaiveld steken, en het enorme risico nemen om met hun passie hun geld te verdienen!

De enige reden die ik kan bedenken is pure jaloezie: blijkbaar balen de internettrolletjes ervan dat ze zichzelf met frisse tegenzin op maandag naar de bouwput of naar kantoor moeten slepen, terwijl genoemde collega het ruime sop kiest. Typisch Nederlands, en een ontzettend sneue en vooral kleine levensvisie! Het zijn vaak mensen die in het dagelijks leven niets voorstellen, en die zich niet realiseren dat als je omhoog spuugt, je de fluim meestal zelf in je gezicht krijgt.

Wat die azijnpissers niet beseffen, is welke offers je moet brengen om daar te geraken; in Nederland moet je dubbel zo hard werken als elders om van de calvinistische norm van hard werken voor een baas af te komen. De mensen die dat redden verdienen mijns inziens diep respect in plaats van hoon!

Circlejerk

Wat hierin ook niet meehelpt is het algoritme dat het blauwe monster gebruikt om jou als gebruiker content voor te schotelen; hoe meer interactie je hebt met de content van bepaalde personen, hoe meer je van diegene te zien krijgt. Kijk zelf maar eens in je tijdslijn.

Hierdoor ontstaat er een circlejerk van mensen met dezelfde meninkjes, die daardoor allemaal menen elkaar de maat te mogen nemen op zowel ethisch als zakelijk gebied, hoe ongepast ook.

Het is daarom dat ik zelf al niet eens meer reageer op alle bullshit die ik over me heen krijg (best veel!), en de betreffende “vrienden” gewoon lekker de deur wijs. Zo lang het nog business oplevert blijf ik het lekker gebruiken, maar wanneer de kosten-batenanalyse ooit de verkeerde kant op slaat, ben ik de eerste die er vanaf wiebert.

Negativiteit is er immers in het echte leven al genoeg.

Goed weekend!

 

 

4 comments

  1. Helemaal mee eens Johan. En als je er dan toch je twijfels over hebt dan spreek je diegene er eerst persoonlijk op aan om de andere kant van het verhaal te horen, in plaats van direct je populaire mening onder een mooie foto te plaatsen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.