fbpx
Menu

Euforischer kan het niet!

Frustrerend

Soms zijn er van die records die niet meer te verbreken lijken. Wat je ook probeert, hoeveel tijd, geld en/of energie je er in steekt; je komt er nooit meer overheen.

In mijn geval ging dat verhaal op voor mijn persoonlijk record snoek: al meer dan 20 jaar stond dat op 1 meter 21, en wat was dat een “lelijke” vangst!

Totaal onverwachts uit een modderige poldervaart vanaf de kant, aan een lullig baarsspinnertje van Mepps, een “aanbeet” die op een vastloper leek en een dril die erg tegenviel, omdat het beest zich in het wier had vastgezwommen. Ik mocht dus het water in om de vis eruit te trekken, waardoor ik pikzwart van de modder weer thuis kwam aankakken.

En last but not least kon ik mijn toenmalige record nog niet eens op de foto zetten! Het was in de tijd dat je nog niet standaard met een smartphone met camera in je zak liep, en voor dat verloren uurtje gooien op baars had ik het (analoge) fototoestel niet meegenomen.

Spook

De jaren nadien heeft dit record altijd als een spook boven mijn visserij gehangen. Elk jaar pakte ik het roofvissen fanatieker op, stak elk seizoen meer geld in spullen, en maakte zelfs de overstap van kant- naar bootvisser de laatste jaren, voor mij een enorme investering toentertijd!

Het mocht allemaal niet baten; alles wat gevangen werd kwam niet eens in de buurt van die min of meer per ongeluk gevangen recordvis. 1 meter 7, 1 meter 4, 1 meter 1 en 1 meter 11 zagen de afgelopen periode de binnenkant van de boot, en wat ik ook probeerde; niks lukte.

Eindelijk

Tot uiteindelijk afgelopen weekend de mazzel eens op mijn hand was!

Op een heerlijke zonnige zaterdag zonder gasten zijn maat Denny en ik wat nieuwe stekken op het grote water wezen verkennen. Geen enkele druk om wat te vangen, gezellig met een (alcoholvrij!) citroenbiertje in de hand wat stekjes afkeutelen en genieten van het heerlijke weer.

Toen we een mooie ondiepte met een flink, naar zes meter aflopend talud ontdekten, moesten er even wat worpen richting de plantenbedjes worden gemaakt. In het kraakheldere water zag je de spinnerbait al van meters naderen, wat toch echt iets aan de spanning toevoegt wat mij betreft.

Boem!

En ineens was ze er!

Nog geen twee meter bij de boot vandaan verscheen in een fractie van een seconde de welbekende witte “emmer”, gevolgd door een oneindig voorbijkomend snoekenlichaam!

Voor een kort moment stond ik even met mijn mond open van ontzetting, tot ik de druk op mijn hengel voelde. Toen werd alles kristalhelder, en begon een geweldig gevecht!

De laatste tijd heb ik letterlijk duizenden euro’s in mijn materiaal geïnvesteerd, en die gedachte gaf me vertrouwen in een goede afloop. Van letterlijk alles wat ik aan boord heb, heb ik het beste van het beste aangeschaft. En dat betaalde zich vandaag uit, zoals het zich ook uitbetaalde bij de verticalend gevangen meerval een paar weken gelden.

Met het warme weer wilde ik de dril zo kort als mogelijk houden, want de dood van zo’n majestueus dier wil ik beslist niet op mijn geweten hebben! De slip dus pijna potdicht gezet, en desondanks nam ze nog enorme runs naar de diepte! Wat een kracht!

Toen de vis ineens de andere kant schoot; richting de dikke plantenbedden in de kant, moest ik echt aan de noodrem trekken: duim op de spoel, en blokken die vis! Gelukkig lukte dit ternauwernood, waarna de vis vlakbij het net nog met haar gehele lengte kopschuddend uit het water kwam!

Eenmaal geschept wisten we gelijk hoe laat het was; dit is de grootste ooit!

Door de enkele haak aan de spinnerbait was onthaken een fluitje van een cent. Snel op de mat om te meten, en snel een foto. Dit proces heeft nog geen minuut geduurd, en na de release schoot ze met een enorme staartslag de diepte in. Alsof er niks gebeurd was..

Perfectie

Hierna waren we ook gelijk klaar er mee. Niks kon deze vangst vandaag nog overtreffen. Van de aanbeet, de dril en de release tot de heerlijke omstandigheden qua weer maakten dit de perfecte vangst!

Hier gaan we nog lang van nagenieten!

 

Goed weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.