Hoop voor de toekomst

Hier doe je het allemaal voor!

Azijn

De afgelopen week viel me in een aantal gevallen weer op hoeveel negativiteit er onder Nederlandse sportvissers aanwezig is.

Elke uiting op social media door Sportvisserij Nederland wordt voorzien van een scheepslading negatieve reacties die steeds maar weer op hetzelfde neerkomen: SVN doet niets voor ons en waarom zou ik nog een vispas kopen?

Amerika

Op een enthousiaste post van Marco Kraal waarin hij een filmpje van de Bassmaster Classic in Amerika deelde kwamen ook weer liters azijn binnen.

Amerikanen zouden maar kloppers zijn, de vis wordt te hard gedrild, overdreven gedoe en zo verder. Blijkbaar realiseert niemand van de klagers zich dat juist door deze enorm professionele scene daar niemand het überhaupt in zijn hoofd zal halen om die wateren door een beroepsvisser te laten aftrekken.

Dezelfde negativiteit heeft me ook doen besluiten om te stoppen met het beheer van een bekende groep, en zelfs die groep helemaal te verlaten. Het gezeik over onthaakmatten, lengtes en ander geneuzel onder elkaar kwam me echt mijn neus uit.

Non-interesse

En als daar dan eindelijk een initiatief wordt genomen -onder meer door ondergetekende- om een petitie op te zetten om de overheid te dwingen om wetten te herzien met betrekking tot de ongelimiteerde onttrekking door de beroepsvisserij, geven diezelfde klagers en masse niet thuis.

Als organisatoren hebben we echt met verbazing gezien dat zo weinig zelfverklaarde  “benadeelden” de moeite hebben willen nemen om even hun naam in een formulier in te vullen. Een klusje dat ikzelf in welgeteld 1 minuut en 7 seconden heb weten te klaren (heb het toentertijd geklokt).

Lach

Kortom, zeuren blijken we als de beste te kunnen, maar zaken oplossen ho maar. Niet echt een situatie om vrolijk van te worden.

Totdat Timo bij me aan boord stapte.

Al lang geleden had ik hem beloofd dat hij eens een dagje met me mee mocht, en al weken voor de geplande datum liet meneertje me vrijwel dagelijks weten hoeveel zin hij in de dag had!

Vanaf het instappen tot aan zijn afscheid is de lach niet van zijn gezicht af te slaan geweest, en elke vis die gevangen werd deed het mannetje harder glunderen.

Het was een taaie dag, maar dat kon hem niks deren, en ook klaagde hij niet dat alles “leeggevist” was, zoals zovelen roepen. Hij genoot gewoon met volle teugen van de prachtige omgeving, het vissen en het op het water zijn.

De prachtige, zelfgemaakte kunstaasjes die ik als dank kreeg straalden alle liefde voor de sport uit die maar mogelijk is!

Toekomst

Op die dag werd me geheel duidelijk dat de toekomst van onze passie in jongens als Timo zit. Nog niet verzuurd door andermans geklaag, maar blij met elke minuut aan of op het water.

Apetrots op zijn prachtige kunstaasjes, die nog vis bleken te vangen ook. De hele dag volledig gefocust op de zoveelste worp, en een grijns die niet van zijn gezicht te slaan was.

Ik zal daarom op regelmatige en vrijwillige basis plek op mijn boot maken voor jongeren als Timo, en nog vele anderen. Zij zijn de nieuwe generatie die de sport nodig heeft, en ik vind het een eer om hen een positieve ervaring te bezorgen die ze verder helpt als positieve ambassadeurs van de sport.

Er is hoop voor de toekomst!

4 comments

  1. Johan,
    Kan me volledig terug vinden in je antwoord…Er wordt tegenwoordig zoveel nonsens op al die forums en sites geplaatst dat je er ziek van wordt….De echte passie voor het vissen zie je al snel bij iemand, zoals ook bij dat jongetje….Ikzelf had zelf als klein kind ook die passie…Door mijn sportcarrièreheb ik dan heel weinig tijd gehad, maar nu sinds 2 jaar, komt alles terug en zit ik op het water als ik enigzins kan.Een water ontdekken, opsteken van toppers zoals Sean, jijzelf en enkele ánderen en vooral genieten van de pracht natuur op Nederlandse wateren is iets uniek…..Ganse dag alles proberen en uiteindelijk een prachtvis vangen dat is pas “kicken”. Laat ons verder genieten en al die “negativisten” achter ons laten…Fish on👌👌🎣🎣

  2. Ha Johan, puik zoals je hiermee aan de gang bent. De zeikerds de zeikerds laten en plezier hebben met de positieven in dit ondermaanse is veel leuker! Zelf heb ik 10 jaar in die Biesbosch rondgevaren en iedere keer was het toch weer anders…. ik wens je hetzelfde toe. Groeten, Frank.

  3. Heb zelf ook ondervonden dat het erg moeilijk is om de vissers een beetje op een lijn te krijgen. Waar dat wèl het geval was waren de ondervindingen over de visstand (benedenrivieren) zo uiteenlopend dat er feitelijk niets van te maken viel. Dat Klop en Struyk de Benedenrivieren schade berokkenen staat als en paal boven water, dat ze alles leegvissen is echter onzin. SN doet veel aan de problematiek, maar er zijn nu eenmaal wettelijke grenzen. Wat me zeer benieuwd is of SN al eens onderzoek gedaan heeft naar de controle op Klop en Struyk. Heb niet de indruk dat er enige controle plaatsvindt. Is openbaar bestuur, dus ook voor SN zijn de gegevens hierover opvraagbaar.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.