fbpx
Menu

Niet vissen is geen optie!

Speldenprik

Na een ongelooflijke kwakkelwinter, die eigenlijk niets meer was dan een verlengde herfst, kregen we toch even een flinke speldenprik van Koning Winter voor onze kiezen!

Bij het zakken van de (water-) temperatuur werd ook de activiteit van de roofvis minder, en alleen door zeer traag en statisch te vissen was er af en toe nog een aanbeetje te provoceren. Ondanks dat hebben we toch nog heel redelijke vangsten weten te realiseren, maar met de koude en harde oostenwind was het ook niet echt goed toeven op het wijd.

Capitulatie

De laatste dagen van afgelopen weekend zette de ijsgang behoorlijk door, waardoor de windluwe stekken al snel potdicht vroren, en we ondanks een dappere poging om ons met bijl en motorkracht een weg door het ijs te hakken moesten capituleren. Met hangende pootjes meldden we ons dus veel te vroeg bij de kachel..

Voorjaar

Je kunt je voorstellen hoe blij ik was toen ik in een filmpje van de plaatselijke boswachter de ijsschotsen met gezwinde spoed de Biesbosch uit zag drijven toen de -best heftige- dooi inviel de dag erop!

Het voorjaar is nu definitief gearriveerd, en het wachten is nu op een stijging van de watertemperatuur om weer wat activiteit in de rovers te krijgen. Een kwestie van dagen, dus dit weekend gaan we weer met goede moed een poging wagen om de grote vissen in het gebied te foppen.

Knauw

Waar ik me wel zorgen over maak, is de knauw die de ontluikende natuur van deze late koudegolf heeft gekregen. Voor het intreden van de vorstperiode stonden veel bomen en planten al in knop, en waren veel dieren al uit de winterslaap.

Te verwachten is dat er door de Russische Beer toch wel wat schade aan de natuur is aangebracht, maar de kracht van de Biesbosch is dan weer dat deze de opengevallen plekken zó weer opvult met nieuw leven.

Park

Waar bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen steeds vaker laten zien niets meer te zijn dan een veredelde kinderboerderij, is de open natuur van de Biesbosch tegen een flink stootje bestand. Wild kan zich naar warmere en/of voedselrijkere plaatsen begeven, en vis kan zich in de diepe putten terugtrekken.

Ook mooi om te zien was hoe normaal solitair levende vogels samenschoolden om zo de ergste kou te ontlopen. Nog nooit zal ik zoveel zilverreigers en roofvogels bijelkaar!

De afgelopen maanden heeft het gebied mijn hart totaal veroverd door de adembenemende natuur, de  gevarieerde vismogelijkheden en de uitbundige hoeveelheid aan wild en gevogelte dat zich aan het scherpe oog durft te tonen.

Ik hoop ook jou enthousiast te mogen maken voor onze laatste wildernis!

Goed weekend!

1 thought on “Leve de lente!”

  1. Lennert bollyn schreef:

    Mooi verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.